Så går S vidare efter Nordströms avgång

Chocken har lagt sig efter Niklas Nordströms avgång. Nu berättar Anders Öberg, ordförande i Luleå arbetarekommun, om medlemmarnas reaktioner och partiets planer den närmaste tiden.

Anders Öberg säger att det finns en sorg hos medlemmarna i S i Luleå över hur allting blev med Niklas Nordströms hastiga avgång.

Anders Öberg säger att det finns en sorg hos medlemmarna i S i Luleå över hur allting blev med Niklas Nordströms hastiga avgång.

Foto: Pär Bäckström

Luleå kommun2019-10-28 20:00

– Jag tycker fortfarande inte att vi kunde gjort något annorlunda. Och jag vet inte mer nu än jag visste då. Jag har inte talat med Niklas själv, säger Öberg.

Nästan tre veckor har gått sedan Luleås kommunalråd Niklas Nordström (S) dramatiska avhopp den 10 oktober. Varken i samband med beskedet eller efteråt har Nordström själv uttalat sig.

Något som skapar frågor och möjligen även en oro hos många Luleåbor. Öberg säger att han har förståelse för reaktionerna.

– Absolut. Men det är ingen enkel situation för någon.

Vad svarar ni när medlemmarna undrar?

– Det vi sagt till media. Vi försöker beskriva det som hänt och det som vi upplevt varit Niklas situation. Många har visat stor förståelse för det tryck han varit utsatt för.

Hur är stämningen i partiet?

– Det finns en sorg hos våra medlemmar i att tvingas in i ett byte av ledarskap för fullmäktigegruppen, utan att veta allt om vad som hänt. Många har också fokus på nästa fas, nomineringarna till nya kommunalråd.

När det gäller uppgifterna om personalärendet, kunde ni agerat tidigare kring det?

– Vi kände inte till det. Vi har gjort allt vi kunnat och agerat så snabbt det gick.

Den gångna helgen har Socialdemokraterna i Norrbotten haft sitt höstmöte i Luleå med tillhörande framtidsdagar, där man diskuterat sjukvården. Enligt Öberg har Niklas Nordströms avgång inte hanterats på något sätt där.

Är inte det märkligt? Det borde väl finnas medlemmar i länet som vill ha svar på frågor?

– Vad ska vi prata om? Alla har följt händelseförloppet och alla aktiva inom S i länet förstår att det påverkat partiet, men att det inte fanns någon annan utväg.

Är Socialdemokraterna skyldiga väljarna i Luleå en förklaring?

– Den enda som kan göra det är Niklas själv. Vi kan återkomma när Niklas själv gett sin bild.

Vilka lärdomar har ni dragit av tiden med Niklas Nordström?

– Det är för tidigt att recensera det. Men som jag sagt tidigare, vi har gjort bra saker när det gäller bostadsbyggande och företagsetableringar. Att Niklas avgått har blivit en nationell angelägenhet. Han har berört många med sitt sätt att skapa förutsättningar för Luleå att växa.

Vilken profil ska ett nytt kommunalråd ha?

– Vi har inte sagt något om det. Det finns ingen strategi. Det är alltid medlemmarna som äger den frågan. Arbetarekommunens uppdrag är att se till att allt går rätt tillväga.

Niklas Nordström har ännu inte kommenterat sin avgång.
Niklas Nordström har ännu inte kommenterat sin avgång.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!