Regionen satsar på utvecklingskraft

Region Norrbotten ska spara 30 miljoner kronor på kultur, infrastruktur och näringsliv 2020–2022. Samtidigt satsar man på att stärka den långsiktiga utvecklingen.

"En satsning på 311 miljoner kronor bidrar till stark utvecklingskraft för Norrbotten", säger Tomas Vedestog (SJVP), ordförande för regionala utvecklingsnämnden.

"En satsning på 311 miljoner kronor bidrar till stark utvecklingskraft för Norrbotten", säger Tomas Vedestog (SJVP), ordförande för regionala utvecklingsnämnden.

Foto: Region Norrbotten

Luleå kommun2019-09-30 18:30

I den nya regionala utvecklingsplanen har politikerna beslutat satsa 311 miljoner kronor på länets utveckling.

– Även om vi ska spara ser vi mycket positivt på Norrbottens utveckling. Vi har ett gott konjunkturläge, näringslivet är starkt och kulturlivet är både rikt och brett, säger Anna Lindberg, regional utvecklingsdirektör, i ett pressmeddelande.

Tomas Vedestig (SJVP), ordförande för regionala utvecklingsnämnden:

– Vi är många som jobbar tillsammans och vi behöver hjälpas åt för att identifiera hur vi bäst använder de här pengarna. 

Fler söker finansiering från Region Norrbotten jämfört med tidigare år. Mellan januari och augusti har Region Norrbotten mottagit 184 ansökningar för projektstöd riktat mot regional tillväxt. Under motsvarande period förra året inkom 118 ansökningar.

– Det är en indikator på utvecklingskraft och idégenerering i regionen, säger Anna Lindberg.

Så fördelas satsningen:

Kultur: 122 miljoner kronor fördelat på Norrbottens museum, Norrbottensmusiken och regionbiblioteket samt på satsningar tillsammans med kommuner, projektstöd och verksamhetsbidrag.

Infrastruktur: 119 miljoner kronor på buss och tåg.

Näringsliv: 69 miljoner kronor fördelat på region- och kommunägda bolag, verksamhetsbidrag och projektstöd.

Regionens investeringar i regionala utvecklingsprojekt är 22 miljoner kronor och kompletteras med 130 miljoner av statliga medel samt 110 miljoner av annan finansiering (exempelvis EU medel).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!