Konferens för chefer får stark kritik

En stor konferens för Region Norrbottens chefer får kritik. Men enligt regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson finansierades den med bidrag.

En konferens för närmare 350 chefer inom Region Norrbotten får kritik, detta då den arrangeras mitt i besparingstider.

En konferens för närmare 350 chefer inom Region Norrbotten får kritik, detta då den arrangeras mitt i besparingstider.

Foto: Jonas Andersson/Norrbottens Media

Luleå kommun2019-09-22 19:00

Det handlar om "Ledardagarna" som arrangerades under torsdagen och fredagen förra veckan av Region Norrbotten. Under de två halvdagarna fick närmare 350 chefer bland annat ta del av föreläsningar som ska inspirera dem i deras fortsatta arbete.

Det hela startade klockan 12.00 på torsdagen på konferensanläggningen Alcatraz i Luleå. Därefter blev det gemensam middag. För de chefer som övernattade fanns rum bokade på Scandic hotell. På fredagen fortsatte konferensen och avslutades med gemensam lunch.

Kritiska röster inom verksamheten ifrågasätter dock att konferensen anordnades då Region Norrbotten behöver minska sina kostnader med 700 miljoner kronor. 

Regionfullmäktige föreslog i dagarna genomlysning av all verksamhet. Enligt vad PT erfar får samtidigt personal inom Region Norrbotten inte längre lunch på sina planeringsdagar, som dessutom måste hållas i regionens lokaler.

Anna-Stina Nordmark Nilsson, regiondirektör, uppger dock att konferensen inte bekostades av regionen. Att den hölls på Alcatraz beror på regionen inte har tillräckligt stora lokaler.

– För de här två halvdagarna har vi fått ersättning för via Omställningsfonden. Så det belastar inte Regionen, men hade vi inte fått bidraget skulle vi ha haft detta ändå.

Hon menar att det var viktigt att få samla alla chefer inom Regionen inför det stora och svåra genomlysningsarbete man nu står inför. Något som troligen kommer fastställas av regionstyrelsen den tredje oktober.

– Det är oerhört viktigt att cheferna och ledarna får träffas och diskutera arbetet som är väldigt stort och påverkar alla verksamheter, så att de känner sig informerade, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Men kan du förstå att personal inom verksamheten reagerar på att man ändå satsar så mycket på cheferna mitt i dessa besparingstider?

–  Cheferna ska ju leda medarbetarna genom förändringarna. Jag tror att medarbetarna också kommer att få ta del av allt som har diskuterats under dagarna och få information.

Kenneth Backgård (NS), regionråd, har inte deltagit på Ledardagarna eller varit med och planerat dem.

– Men jag vet att en jättestor del av den problematik vi har på alla nivåer inom Regionen, handlar om styrning och ledarskap. Kan vi komma till rätta med det, så är ingen gladare än jag.

Han poängterar att det är viktigt att sätta fokus på chefskapet i Regionen, något som är avgörande för att personalen ska ha det bra och verksamheten fungerar.

– Jag hoppas att dagarna ger utväxling helt enkelt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!