Kommunjuristen om Lekfalks avtal

Mikael Lekfalks mentoravtal skrevs under av en vd som inte var vd. Men kommunen tänker inte vidta några åtgärder.

Mona Ejnestrand, kommunjurist.

Mona Ejnestrand, kommunjurist.

Foto: Göran Ström

Luleå kommun2019-10-03 17:31

– Eftersom avtalet är uppsagt så tänker vi inte gå vidare. Det kan hända att vi gjort annorlunda om avtalet fortfarande varit aktuellt, säger Mona Ejnestrand, kommunjurist.

Kommundirektörens avtal med Resultatfabriken Consulting AB skrevs i november 2018, fem månader efter att tjänsterna börjat användas.

För företagets räkning skrev delägaren Björn Lindqvist under i egenskap av vd. Men när Norrbottens Media kontrollerade med Bolagsverket visade det sig att företaget inte haft någon registrerad vd sedan 2013.

– Vi har rutiner för att kontrollera leverantörer när det gäller ekonomi, brottslighet och obetalda skatter, exempelvis. Men inte att följa upp vem som är behörig firmatecknare. Det har dock uppmärksammats och vi arbetar för en digital lösning, säger Ejnestrand.

Björn Lindqvist är suppleant i styrelsen och vd för Resultatfabriken AB, ett annat företag i samma bolagsstruktur.

Men kommunen bedömer att det är oklart om han ensam har teckningsrätt.

– Hela styrelsen ska enligt Bolagsverket teckna firman. Det innebär att alla ska skriva under avtal, exempelvis. Så har inte skett. Han kan ha befogenhet i form av fullmakt men någon sådan har inte kommunen sett, säger Mona Ejnestrand.

Avtalet sades upp i veckan av Mikael Lekfalk. Enligt Ejnestrand pågår ingen granskning av avtalet innanför kommunens väggar.

Norrbottens Media har sökt Björn Lindqvist och Robert Högbring, som driver Resultatfabriken Consulting.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!