Förra året sökte totalt 355 spelare hjälp för första gången hos Spelberoendes förening i storstäderna Malmö, Göteborg och Stockholm. Av dem var 67 kvinnor, motsvarande 19 procent. Det var dubbelt så många jämfört med 2011. En kraftig ökning märktes även i Luleå och Umeå som följer samma trend.
- Men inte någon av de 14 kommunerna erbjuder specialiserad vård och behandling mot spelberoende, konstaterar Jonas Löwling vid Spelberoendes förening i Luleå.
- Vi har sett en drastisk ökning det senaste halvåret. Det ringer ett tiotal personer till oss i veckan och av dessa är fyra-fem kvinnor, jämfört med bara en eller två i veckan första halvåret 2012, säger Löwling.
- Uppgången är en direkt konsekvens av den på senare år riktade spelreklamen mot kvinnor, det menar Kim Grahn som är ordförande i Spelberoendes riksförbund.
- Detta är ett av våra största, och växande, folkhälsoproblem. Trots detta har staten det senaste decenniet inte satsat en enda krona mer på att förebygga missbruket och motverka konsekvenserna av det. Bidraget på 28 miljoner kronor, till Folkhälsoinstitutet, är det samma som för tio år sedan. Summan motsvarar 0,5 procent av Svenska Spels vinst på 5 miljarder kronor, säger hon.
- Om spelberoende skrivs in i Socialtjänstlagen blir kommunerna skyldiga att erbjuda vård och behandling på samma villkor som vid alkohol- och drogberoende. Det finns en politisk majoritet i riksdagen, men något konkret förslag har ännu inte lagts fram, säger ordföranden för Spelberoendes riksförbund i ett pressmeddelande.