- Förutsättningarna för en brottsdrabbad att få ett besöksförbud varierar beroende på vilken åklagarkammare och/eller vilken enskild åklagare som handlägger ärendet, säger Peter Strandell.
Tryggare Sverige har granskat samtliga åklagarkammares hantering av besöksförbudsärenden. Resultatet visar att det finns stora skillnader mellan - och även inom en och samma - åklagarkammare när det gäller hur lagen om besöksförbud tillämpas. Dessvärre talar inget för att detta kommer att förändras av den nya lagstiftningen, lagen om kontaktförbud som trädde i kraft den 1 oktober i år, menar Stiftelsen Tryggare Sverige.
Hög andel i BD-län
Vid åklagarkammaren i Skövde beviljades exempelvis 55 procent av ansökningarna om besöksförbud, medan motsvarande siffra är 27 procent vid åklagarkammaren i Södertörn.
Andelen beviljade besöksförbud vid åklagarkammaren i Luleå är 45 procent, alltså en förhållandevis hög siffra.
Besöks-/kontaktförbud kan meddelas om det på grund av särskilda omständigheter finns risk för att någon kommer att begå brott mot, förfölja eller på något annat sätt trakassera en annan person. Avsikten är således främst att förebygga hotfulla och farliga situationer, och samtidigt skapa utrymme för polisen att ingripa om kontaktförbudet överträds.
Fallet Carla
För att den nya lagen om kontaktförbud ska fungera i praktiken krävs dels att åklagarna grundar sina beslut om kontaktförbud på strukturerade hot- och riskbedömningar, dels att polisen professionaliserar sitt personsäkerhetsarbete, framhåller Tryggare Sverige.
Som exempel på hur snett det kan gå när "hotbrott" i nära relationer inte tas på tillräckligt stort allvar och när det brister i kommunikationen mellan polis och åklagare, berättade Peter Strandell om mordet på den 31-åriga tvåbarnsmamman Carla Saado i Huskvarna, som i november 2010 knivmördades på det mest bestialiska vis av sin före detta man.
Dagen före mordet hade Carla polisanmält sin ex-make för olaga hot - mannen hade hotat döda både henne, deras två barn, som då befann sig i hans lägenhet, samt hennes föräldrar.
Anmälan föranledde ingen omedelbar åtgärd från polisens eller jouråklagarens sida.
Konferensen anordnades av Luleå Brottsofferjour, Stödcentrum för unga brottsoffer och vittnen med flera och samlade 114 deltagare från olika målgrupper.