Poliser utbildas med teater
Misshandel och andra brott i nära relationer är svåra att utreda. Många kvinnor vågar inte anmäla sin partner och mörkertalet är stort. Polisen i Norrbotten försöker höja personalens kompetens på området och använder sig av teater.
Teatergruppen Vardagens dramatik från Stockholm spelade upp verklighetstrogna scener som ledde till diskussioner mellan poliserna i publiken.
Foto: Kurt Engström/NSD
Mörkertalet är stort och många kvinnor vågar inte anmäla sin partner trots att han utsätter henne för fysisk och psykisk misshandel.
- Det är svåra ärenden att utreda. Parterna lever ihop och har gemensamma huslån och vänner. Förr var polisens uppgift att medla, men nu dokumenterar och utreder vi i stället, berättar kommissarie Mats Ekman, samordnare av polisens arbete mot brott i nära relationer.
Under 2009 genomförde polisen en kampanj mot brott i nära relationer och en del handlade om att höja personalens kompetens. I går tog man ytterligare ett steg genom en interaktiv föreställning på Lillan i Luleå som ett 90-tal poliser bänkat sig framför.
Teatergruppen Vardagens dramatik från Stockholm spelade upp verklighetstrogna inslag från polisens vardag som sedan låg till grund för diskussioner.
- Syftet är att öka personalens kunskaper om hur man ska agerar när man är först på en brottsplats. Bättre åtgärder ger säkrare material att gå vidare på även om målsägaren drar tillbaka sin anmälan, säger Ekman.
Tryckte ned
En scen handlade om en man som tryckte ned och misshandlade en kvinna trots att hon lyckats separera från honom. En polispatrull kallades till platsen och deras agerande blev föremål för många diskussioner.
- Situationen är alltför bekant och vi får ofta höra två helt olika versioner om vad som hänt. Det är viktigt att få fram teknisk bevisning och det har vi blivit mycket bättre på de senaste åren, säger Pontus Henriksson, polis i Piteå.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!