De fyra männen som dött under de senaste tre månaderna är mellan 20 och 22 år. Enligt Andersson tyder allt på att de unga männen överdoserat narkotikaklassade läkemedel som Dolcontin och Oxycontin. I samband med dödsfallen har polisen gjort vissa beslag som visar att tabletterna kommer från sjukvården.
Från sjukvården
- Men vi vet inte om tabletterna är stulna eller om de kommit över dem på annat sätt. Vår primära uppgift är att få stopp på missbruket och vi är givetvis mån om att få vetskap om vem eller vilka det är som säljer dessa läkemedel, säger Per-Olov Andersson.
Dessa läkemedel är starka i sig, men när de blandas med andra preparat och/eller alkohol ökar riskerna. Livsviktiga funktioner slås ut och andningen upphör.
Är det en slump att fyra personer dör under så kort tid?
- Det är svårt att veta, men det finns ju en missbruksproblematik i botten och vi misstänker att det handlar om blandmissbruk.
Per-Olov Andersson berättar att en del morfinpreparat har en långsam påverkan och den som då är otålig kan frestas att ta fler tabletter och det leder i sin tur till en överdos.
- Det handlar om extremt starka tabletter som är svåra att dosera. Vi vet att en del injicerar preparaten för att få snabbare effekt.
Förekommer överallt
Just injicering av diverse narkotiska preparat, bland annat Dolcontin, drog fram som en farsot bland unga människor i Piteå under 2009-2010. Mer än 20 personer mellan 18-24 år smittades av hepatit C efter att ha delat sprutor. Dessutom dog två unga män i Piteå av överdoser för ett drygt år sedan.
- Tyvärr förekommer missbruket överallt. Piteå är knappast förskonat nu heller, säger Per-Olov Andersson.