Persson vill se färre och större kommuner

- Det här kan gå riktigt illa för Norrland, om ni inte tar tag i problemet med alla dessa småkommuner som nu har stora bekymmer. Och tro inte att exporten ska frälsa er! Jag tror förvisso på malmen, skogen och vattenkraften, men jag tror inte det ger nya arbetstillfällen i er del av landet.Den erkänt skicklige retorikern Göran Persson fick de drygt 300 deltagarna i Norrlandslänens tillväxtkonferens i Luleå på tisdagen att sätta sig upp i fåtöljerna i Kulturens hus.

Biträdande generaldirektör Lena Liljebäck flankeras av två landshövdingar: Per-Ola Eriksson, Norrbotten, och Barbro Holmberg, Gävleborgs län.

Biträdande generaldirektör Lena Liljebäck flankeras av två landshövdingar: Per-Ola Eriksson, Norrbotten, och Barbro Holmberg, Gävleborgs län.

Foto: Maria Johansson

LULEÅ 2009-11-24 15:21
Göran Perssons övertygelse är att det nu krävs en ny kommunreform i Sverige, men han vill att omstruktureringen kommer underifrån, från kommunerna själva. Konkret: det behövs färre, men större kommuner inte minst i Norrland.
- Små kommuner börjar få svårt att klara sina åtaganden i form av service, skola och åldringsvård liksom svårigheter att rekrytera ledande befattningshavare som ekonomi-, personal- och kommunchef. Det här är inte någon okontroversiell fråga, en sådan utveckling måste växa fram underifrån och jag tror att det kan gå ganska fort om man bara börjar. Ett sätt att skynda på utvecklingen är att staten tar över skuldsättningen åt de kommuner som går upp i större kommuner.
Tveksam till stora regioner...
I debatt med landstingsrådet i Norrbotten, Kent Ögren, sade den förre statsministern, numera ordföranden i statliga Sveaskog, att han aldrig förstått vitsen med storregioner, en fråga som Ögren ju driver.
- Det är väsentligt mycket viktigare att diskutera en kommunreform än en sammanslagning av regioner.
Ingen av de fyra landshövdingarna som deltog i paneldebatten, vilken leddes av Katarina Hultling, känd från tv, hade något att invända mot behovet av en kommunreform. Men Kent Ögren var skeptisk:
- Jag är tveksam, det lär ta oerhört lång tid om det ska komma underifrån. Det kommer att bli en jättelång resa fram till sammanslagningar eller sammanläggningar av fysiska kommuner. Jag tror mer på en regionalisering av Sverige.
...liksom till vindkraft
Göran Persson dristade sig å sin sida att uttrycka tvivel mot den planerade storskaliga utbyggnaden av vindkraft i Sverige.
- Om överskott på el byggs upp på en fri marknad med därav följande fallande elpriser och mindre pengar till att investera, så är det inte säkert att dessa satsningar på gigantiska vindkraftsparker överhuvud taget kommer till stånd. Jag hoppas ju det ska vara möjligt att exportera koldioxidfri el till Europa, men jag ser inte förutsättningarna för det just nu.
Bristen på överföringsledningar är en annan flaskhals som Persson nämnde under en efterföljande presskonferens.
Givetvis kom Norrbotniabanan och Botniabanan upp till diskussion. Göran Persson påpekade:
- Att bygga Botniabanan var ett ställningstagande för att utveckla Norrlandskusten. Ibland måste man använda sig av politiska beslut i stället för att bara låta marknaden råda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om