Videon är inte längre tillgänglig
Åtföljd av ett stort pressuppbåd på Luleå järnvägsstation inspekterade Elmsäter-Svärd testtåget, som sedan skulle köras till Malmfälten för fortsatta, nattliga vintertester norr om Kiruna.
Länge dröjde hon sig kvar i förarhytten och visade ett intresse och en nyfikenhet som kunde få en att tänka på företrädaren och partikollegan, tågentusiasten och nuvarande SJ-ordföranden Ulf Adelsohn.
Tolv nya tåg
Norrtåg har köpt 12 stycken nya pendeltåg av märket Coradia Nordic X 62 från tillverkaren Alstom Transport. Tågen, som ska klara en kyla av ned till minus 35 grader och har en maxhastighet på 180 kilometer i timmen, kommer att sättas i trafik successivt med början i augusti. De toppmoderna regionala pendeltågen ska trafikera totalt 150 mil i de fyra nordligaste länen, från Sundsvall i söder till Kiruna i norr och Åre i väster.
Dessutom har Norrtåg köpt in ett dieseltåg från Bombardier Transportation som kommer att trafikera sträckan Lycksele-Umeå, som inte är elektrifierad.
För första gången
- Det här är första gången vi ser det första tågsättet "live", förklarade Maria Höglander, vd för Norrtåg AB, som är beställare av tågtrafiken och ägs av länstrafikbolagen i de fyra nordligaste länen.
Norrtågs nya tysktillverkade pendeltåg är specialanpassade till vinterförhållandena i Norrland, förklarade Lars Kleppe, vd för Alstom Transport Norden. Bland annat är all elektronisk utrustning placerad på taket för att tågets motorik ska bli mindre utsatt för snö.
Hög komfort ...
Tågen har hög komfort med extra bekväma stolar med tanke på de långa avstånden i Norrland. Resenärerna har fri tillgång till internetuppkoppling och det finns även en liten affärsklass om tio platser där man ska kunna arbeta i lugn och ro, berättar Norrtågs trafikchef Olle Tiderman.
Han nämner vidare att tågen är försedda med extra innerdörrar för att förhindra att kalluften rusar direkt in i passagerarutrymmena. Det finns en liten bistro samt möjlighet att ta med skidor eller cykel ombord.
... och tillgänglighet
Tillgängligheten är hög, man kan lätt köra med rullstol eller barnvagn mellan tåget och perrongen och det finns två stora handikappanpassade toaletter på tåget.
Vid pressträffen ombord på tåget fick ministern frågor om bland annat Norrbotniabanan. Hennes svar kan tolkas som att denna bana säkert kommer att byggas i framtiden, frågan är bara när. Om man vill kan man ju se det som att banan redan har börjat byggas, nämligen om man räknar Haparandabanan och Botniabanan som delar av en kommande Norrbotniabana, sade Catharina Elmsäter-Svärd till PT.