Den 1 januari 2012 träder en ny lag i kraft som innebär att det i princip blir fritt fram att starta busslinjer för att konkurrera med den upphandlade kollektivtrafiken, även inom ett och samma län.
De som konkurrerar får helt förlita sig på intäkter från resenärerna.
Avregleringen av kollektivtrafiken väcker förhoppningar inom den privata bussbranschen och möjligen farhågor hos trafikpersonalen.
Presskonferens i buss
På tisdagen anordnade Centrala Buss i Norrbotten, som ägs av 22 bussföretag i länet samt i Skellefteå, en presskonferens tillsammans med Ybuss i en sprillans ny, läckert gulmålad buss i Luleå.
Man hade kallat länspressen för att berätta om en ny Norrlandslinje som ska konkurrera med Veolia Transports busstrafik, den så kallade Kustbussen, mellan Luleå och Umeå.
Den nya linjen kan ses som ett första steg i den kommande avregleringen.
Den nya expressbussen, en av tre fabriksnya Volvo 9700 som drivs med högeffektiv diesel och som förhoppningsvis får märkas med Naturskyddsföreningens märke Bra miljöval, ingår i Ybuss växande busspark och trafiknät (230 avgångar i veckan), även om den fysiskt ägs av Alviks Trafik, hade parkerats längst ut på den av Luleå kommuns ägda busstationens område.
På sin kant
Det var ingen tillfällighet att man höll sig på sin kant.
Enligt Leif Drugge, Centrala Buss, har Länstrafiken i Norrbotten ännu inte gett besked om huruvida bussarna på den nya linjen till Umeå får nyttja busstationerna/terminalerna i Luleå och Piteå.
- Vi förutsätter att alla behandlas lika och att vi får använda samma terminaler och trafikytor. Men för säkerhets skull kommer vi i varje fall inledningsvis att använda hållplatser som ligger i närheten av busstationen, på Skeppsbrogatan i Luleå och Sundsgatan i Piteå.
Inga dubbeldäckare
Ybussen har 55 sittplatser, man har medvetet avstått från dubbeldäckare eftersom man fått signaler från kunderna om att den busstypen av många uppfattas som otrygg.
I en debattartikel från Norrbottens bussbranschförening och Bussbranschens riksförbund talas om en del hinder på vägen fram till kollektivtrafikbranschens mål om en fördubblad kollektivtrafik till 2020.
Ett som man uppfattar det konkret hot är pågående upphandlingar som resulterar i avtal som kommer att gälla långt efter att den nya avregleringslagen trätt i kraft.
Nyligen tecknades ett nytt 8-årsavtal mellan länstrafiken och Veolia på sträcken Haparanda-Umeå.