- Vi tror att det finns ett 30-tal företag i Piteå som har potential att växa. Som är vana att arbeta enbart lokalt, som kanske inte vågat satsa på nya marknader, säger Anders Högström, vd för IUC Norrbotten.
Nu ska det bli ändring på det i form av ett fem år långt projekt, finansierat av Tillväxtverket, länsstyrelsen, landstinget och LKAB.
- Vi har fått elva miljoner kronor för de första två och ett halvt åren, säger Anders Högström och berättar att nu sätter IUC igång med att kontakta 100 företag i länet.
Syftet är att få dem att våga sälja utanför Norrbotten.
- Bland de 100 gör vi en prioritering kring vilka som kan fortsätta i projektet, säger Anders Högström och förklarar att de underleverantörer som nappar erbjuds exempelvis mentorprogram, tips på hur man skaffar kapital, och utbildning.
Styr underjordstruckar
-Det handlar mycket om kompetens. Att våga satsa utanför sin lokala marknad kräver kompetens. Det har inte alla, men det vill projektet bidra till, säger Anders Högström, som uppger att han sett att många leverantörer till gruvindustrin har bra tekniska lösningar, men de tror inte på att produkten passar någon fler kund, vilket kan vara fel.
Ett exempel på motsatsen är IT-företaget Softcenter i Luleå och Kiruna som specialiserat sig på databaserade styrsystem, som att styra underjordstruckar från en dataskärm ovan jord.
- För tio år sedan var vi inte alls exportinriktade. Vi levererade enbart mot LKAB, säger Softcenters vd Thomas Björnström.
Företaget omsätter 17 miljoner kronor med 17 anställda och nu ska fyra personer nyanställas. 30 procent av omsättningen är export.
- Om fem år räknar vi med att omsätta 100 miljoner kronor med 30 anställda, säger Thomas Björnström, som pekar på att nya ordrar på styrsystem till bland annat gruvor i Australien ska bidra till ökningen.
Kunskap och kapital
Företaget har bland annat tagit fram ett övervakningssystem av transportband där en gruva i Mocambique köpt system för en halv miljon kronor, en order som kan växa till tio miljoner kronor.
Thomas Björnström säger att exportresan inte varit lätt.
- Det behövs kunskap och kapital och de lösningarna har IUC bidragit till på ett bra sätt.
Leif Boström, finansdirektör vid LKAB, säger att bolaget vill ha in fler exportinriktade underleverantörer som arbetar på flera marknader.
- Vi går nu upp till 37 miljoner årston i produktion, och arbetar vi på en internationell marknad är det också bra att våra underleverantörer gör det.
- Och de norrbottniska företagen behöver inte vara blygsamma. De kan konkurrera internationellt eftersom de ligger långt tekniskt framme, säger LKAB:s finansdirektör.