Naturvänner ger svidande kritik till länets politiker

Aningslösa politiker har gått i skogsindustrins lobbyfälla. Utan debatt har tolv av länets 14 kommuner (bara Jokkmokk och Luleå har avstått) undertecknat "den bedrägliga" så kallade Norrbottensdeklarationen. Det påståendet och budskapet framfördes vid en presskonferens som Naturskyddsföreningen i Norrbotten hade inbjudit till i Luleå på onsdagen.

"Nedanför den fjällnära zonen är bara 2 procent av skogen skyddad, det är de här flugskitarna på kartan", säger ordföranden i Naturskyddsföreningen i Norrbotten, Lars Andersson.

"Nedanför den fjällnära zonen är bara 2 procent av skogen skyddad, det är de här flugskitarna på kartan", säger ordföranden i Naturskyddsföreningen i Norrbotten, Lars Andersson.

Foto: Rolf Hallgren

LULEÅ 2010-03-04 06:00
Naturskyddsföreningen (SNF) avfärdar helt "Norrbottensdeklarationen: Den växande skogen - vår framtid", ett aktstycke som kommunalråden Peter Roslund, Piteå, och Robert Forsberg, Kalix, lanserade redan i november 2008. Nu har SNF svarat med en egen appell, "Länge leve Norrbottens skogar", som Miljöpartiets och Vänsterpartiets distriktsstyrelser i Norrbotten ställt sig bakom.
Det tredje samarbetspartiet, Socialdemokraterna, stöttar däremot Norrbottensdeklarationen. Bara enstaka socialdemokrater har skrivit under naturskyddsorganisationernas appell.
"Ensidig partsinlaga"
Vid onsdagens presskonferens, där även Sametingets ordförande Stefan Mikaelsson medverkade, uttryckte flera talare sitt särskilda missnöje med de S-märkta kommunalråden Roslund och Forsberg samt landstingsrådet Kent Ögren. Trion sägs ha lockat ytterligare 10 kommunalråd i länet att ställa sig bakom ett manifest som enligt SNF, MP och V är en ensidig partsinlaga från skogsnäringen.
I en socialdemokratisk riksdagsmotion från i höstas, med Norrbottens distriktsordförande Karin Åström som första namn, uppges att "en sjättedel av skogarna i Norrbotten är skyddade, medan motsvarande siffra för andra delar av landet är en tjugondel".
"Avsatta marker, som inte håller tillräckligt hög kvalitet, bör återföras till produktionsmark", föreslår motionärerna. Den typen av påståenden upprör bland andra Lars Andersson, ordförande i Naturskyddsföreningen i Norrbottens län:
- Faktum är att endast 2 procent av den produktiva skogen nedanför den fjällnära gränsen i Norrbotten är skyddad. Denna andel ska i år öka till 3,4 procent enligt miljökvalitetsmålen. Forskningen säger att i vår del av landet måste minst 9 procent av den produktiva skogen avsättas för naturvårdsändamål. Men nu gapar skogslobbyn och vill ta bort en del av de få procent som är skyddade.
I appellen "Länge leve Norrbottens skogar" krävs att alla avverkningar i gammelskogar (naturskog) måste upphöra omedelbart.
Inga kalhyggen
Huvuddelen av skogsarealen kan nyttjas för skogsbruk utan att den biologiska mångfalden utarmas, medger man, dock med tillägget: "Men då måste man dimensionsanpassa skogsbruket och skogsindustrin efter vad naturen tål. Det innebär att inga artificiella åtgärder som ändrar de naturliga ekologiska grunderna i skogen eller skadar ingående organismsamhällen och livsprocesser ska förekomma."
- Så länge ekonomin går före ekologin är vi illa ute, sade Gunnar Westrin, visionär för naturturism, vid presskonferensen. Vad kostar en lavskrika? Laken - behöver vi den? Tar vi skogen, så tar vi öringen. Och tar vi öringen, så tar vi turismen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om