Den globala ekonomin befinner sig delvis i kris. Det påverkar givetvis konjunkturerna negativt, inte minst i regioner med ett stort inslag av verkstadsindustri. Men Norrbotten är ett undantag. Särskilt i kommuner med stora inslag av gruvnäring.
Faktum är att arbetsförmedlingens prognos är att arbetslösheten ska minska i länet under 2012.
Stor utmaning
Men det finns problem. En stor utmaning är att matcha arbetskraft mot den efterfrågan som finns. Ett exempel är transportsektorn. Bara till den nystartade gruvan i Pajala behövs det 300-400 lastbilsförare.
- Vi gör vad vi kan för att anordna arbetsmarknadsutbildningar som matchar efterfrågan. Vi kan utbilda 150 lastbilsförare per år, men branschen och det regionala utbildningsväsendet måste också dra sitt strå till stacken, säger Göran Nilsson, marknadschef för arbetsförmedlingen i norra Norrland.
För kvinnor öppnar gruvnäringen möjligheter. Gruvbolaget Northland i Pajala har deklarerat att könsfördelningen 50-50 är önskvärd.
Skaffa utbildning
Ett riskscenario är att arbetskraftsbehovet i gruvkommunerna till stor del ska bestå av veckopendlare. Därmed tar de med sig sin skattekraft till sin hemkommun och fördelarna med en expanderande gruvindustri går delvis förlorade. Därför har bostadsbyggande i många kommuner hög prioritet.
- En undersökning i Finland visar att ett gruvjobb kan ge ytterligare 3,5 arbetstillfällen, säger arbetsförmedlingens utredare Timo Mulk - Pesonen.
Arbetsförmedlingen har listat troliga bristyrken. Förutom nämnda lastbilsförare handlar det om andra maskinförare, men också ingenjörer på en rad områden.
Även inom offentlig sektor förväntas behov av arbetskraft, men då talas det om läkare och sjuksköterskor. Med andra ord, utbildning är nyckeln till jobb.
Utsatta grupper
Men trots optimism och framtidstro är den stora utmaningen hur de utsatta grupperna ska få jobb. Det handlar om ungdomar med bristfällig utbildning. Den gruppen har ökat med 44 procent sedan våren 2006 och i gruppen personer med högst förgymnasial utbildning har 27 procent varit utan arbete de senaste tre åren.
Studiemotiverade
- Det är människor som måste bli studiemotiverade. Studier som kan kombineras med praktik, säger Göran Nilsson.
Även utomeuropeisk födda (21 procent utan arbete de senaste tre åren) och arbetssökande i åldersgruppen 55-64 år (40 procent utan arbete de senaste tre åren) har svårt att få arbete. Dessutom blir det bara färre personer med funktionshinder som medför nedsatt arbetsförmåga som får plats på arbetsmarknaden.