Landshövdingen oroad över Putins politik

Landshövding Sven-Erik Österberg är oroad över den inrikespolitiska utvecklingen i Ryssland.- Men det innebär inte att det finns skäl att distansera dem från samarbetet i Barentsregionen, säger Sven-Erik Österberg, tillika ordförande för Barents regionråd.

"Det finns anledning att känna oro över den Putins politik - han har stramat upp situatioen i Ryssland", säger landshövding Sven-Erik Österberg, också ordförande för Barents regionråd.

"Det finns anledning att känna oro över den Putins politik - han har stramat upp situatioen i Ryssland", säger landshövding Sven-Erik Österberg, också ordförande för Barents regionråd.

Foto: Sanna Eriksson

LULEÅ 2013-01-12 06:00

I år fyller samarbetet mellan "Barentsländerna" Sverige, Norge, Finland, Island och Ryssland 20 år. Den 11 januari 1993 undertecknades den så kallade Kirkenesdeklarationen av representanter från de ovan nämnda länderna, samt EU-kommissionen.

Deklarationen skulle reglera ett större samarbete mellan norra Sverige, Norge, Finland och nordvästra Ryssland. Ett samarbete Norrbottens landshövding summerar som framgångsrikt, men igår vid en presskonferens med anledning av jubileét, var han bekymrad över Putins politik.

- Det finns anledning att känna oro över den nationella utvecklingen i Ryssland. Putins regim har stramat upp situationen. Men det gör det än viktigare att samarbeta. Det finns inga skäl att distansera dem från samarbetet inom Barents, tvärtom, säger landshövdingen.

Nöjda över samarbetet
Brynolf Tjärner, ordförande i Barents regionkommitté, och Sari Roininen som arbetar vid Barents sekretariat, är nöjda över vad Barentsamarbetet åtstadkommit under de 20 åren.

- Storpolitiken finns alltid med, men det regionala konkreta samarbetet betyder mycket, säger Brynolf Tjärner.

Vid presskonferensen igår togs exempel upp som "Barents Rescue" där länderna förbundit sig att hjälpa varandra vid större olyckor. Inom samarbetet arbetar också länderna med visumfrågor (även om det fortfarande är problematiskt med Ryssland), tullfrågor, turism, miljö, urfolkens rättigheter, transportförbindelser i öst-västlig riktning, och näringslivsfrågor.

Det har genomförts ett projekt om att förbättra dricksvatten i Ryssland. Mer folk rör sig över gränserna inom området. Enbart Norrbotten hade en miljon besök förra året. Och i fjol arrangerades ett ungdoms-workshop i Haparanda där ungdomar fick diskutera regionens framtid.

Öppnar för fler
Sven-Erik Österberg pekar också på ett beslut som togs vid ett möte i Oslo i höstas där länderna antog arbetsordningen "Terms of Reference", som handlar om att öppna upp för fler länder att samarbeta med "Barentsländerna".

- Vi ska inte bygga en Berlinmur runt Barents, säger Sven-Erik Österberg, som pekar på att samarbetet fortsätter, och i år kommer ländernas statsministrar att skriva under en ny Kirkenesdeklaration".

- Inför det tas det fram ett nytt arbetsprogram för Barents. Där har Sverige god chans att påverka programmet eftersom vi har ordförandeskapet just nu, säger landshövdingen, som är ordförande i Barents regionråd.

Brynolf Tjärner pekar på vikten av av regionerna i området verkligen står på tårna i samarbetet och landshövdingen tillägger, att Barentssamarbetet aldrig får bli en diskussionsklubb.

FAKTA Rubrik
Text
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om