Hövdingen sammanfattar året som gick
Jakt är Per-Ola Erikssons främsta fritidsintresse. Men i år tvingades Norrbottens landshövding att avstå från den traditionella älgjakten i födelsebyn Kälsjärv utanför Kalix, berättar han i en nyårsintervju med PT.
Per-Ola Eriksson har jakt som sitt huvudsakliga fritidsintresse. Därför var det förstås med sorg i hjärtat som han tvingades avstå från älgjakten den här hösten.
Foto: Sanna Eriksson
Han förklarar att det nästan varje helg äger rum ett eller flera evenemang där landshövdingens medverkan efterfrågas, och då måste man prioritera. I höstas fick han alltså försaka älgjakten, men han låter förstå att det gjorde han gärna för den goda sakens skull.
Viltförvaltning
På tal om jakt berättar Eriksson engagerat om en jaktpolitisk nyhet: efter årsskiftet ska det, har regeringen bestämt, inrättas viltförvaltningsdelegationer vid landets länsstyrelser. Syftet är att förbättra förvaltningen av rovdjuren med regionalt ansvar och lokalt inflytande. Delegationerna ersätter nuvarande viltvårdsnämnder och regionala rovdjursgrupper.
Fem politiker och alla tänkbara intressen ska vara representerade i delegationen, vars ordförande blir landshövdingen i respektive län. I Norrbotten kommer bland annat Sametinget att ha en ledamot med liksom rennäringsdelegationen, jord- och skogsbruket, jakt och fiske, naturvård och friluftsliv, näringsliv och turism.
- I förordningen finns en lite lustig formulering om att en ledamot ska ha särskild kunskap om trafiksäkerhet och illegal jakt. Meningen med det sistnämnda är inte att man ska ha en tjuvskytt med, utan det är polisen som avses, säger P-O Eriksson och skrattar gott.
Spännande uppdrag
- Det här kommer att bli ett spännande uppdrag, säger Eriksson och nämner att det förresten är en gammal jaktkompis till honom, regeringens särskilde utredare Åke Pettersson, som föreslagit inrättandet av viltförvaltningsdelegationer.
Per-Ola Eriksson påpekar att man i Norrbotten inte haft så stora motsättningar när det gäller jakt och rovdjurspolitik som i mer vargtäta områden såsom Bergslagen med Värmland och Dalarna.
En annan nyhet, vars avsikt är att öka dialogen med länets medborgare, är en mötesserie kallad "Landshövdingen samtalar". Idén har Eriksson och hans kollega i Västerbottens län, Chris Heister, kläckt tillsammans. Meningen är att landshövdingen ska träffa olika grupper av länsbor, antingen på residenset eller ute i länet.
- Många vill träffa landshövdingarna och ta upp olika saker. Det behöver inte alls vara något ärende som ligger på länsstyrelsens bord, utan något som man vill framföra och resonera om.
Grus i testverksamheten
När Per-Ola Eriksson sammanfattar året som gick är det egentligen bara en negativ sak han nämner och det gäller biltestverksamheten i Arvidsjaur och Arjeplog. Denna rullar inte längre på lika lätt och friktionsfritt som förut, vilket förstås har att göra med bilbranschens bekymmer i stort.
- Vi kommer att ha ett möte med biltestföretagen i Arvidsjaur i januari för att lyssna och diskutera vad vi kan göra.
Även Arjeplog kan komma att beröras av en avveckling av Saab:s personbilstillverkning. Även GM och Saab testar bilar i Norrbottens inland.
Inga lik i lasten
P-O Eriksson tycker fortfarande, efter sex år som landshövding, att han har ett fantastiskt stimulerande jobb. Att han som offentlig person är ständigt påpassad stör honom inte.
- Så ska det vara i en demokrati, jag är ju företrädare för en myndighet, media ska följa och granska en. Jag har ingen svårighet med det, det finns inga lik i lasten, säger landshövdingen, som avgår med pension den sista september 2011.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!