Hotad bataljon vid F21 får respit

Nedläggningshotet mot basbataljonen vid F21 i Luleå, det vill säga den icke flygande delen, kvarstår men kan sägas ha fått en frist. Försvarsmaktens högkvarter gör nämligen en total genomlysning av läget för närvarande.

LULEÅ 2009-11-05 06:00
- Vi är glada över att Högkvarteret nu gör ett omtag, där man tittar på flottiljens styrkor och ser om det skulle vara möjligt att bibehålla basbataljonen vid F21 i nuvarande organisation. Eller om den rent av skulle kunna vara en av platserna dit man centrerar soldatutbildningen.
Det säger riksdagsledamoten Fredrik Lundh Sammeli (S), Luleå, som på onsdagen besökte F21 tillsammans med partikamraterna Åsa Lindestam, riksdagsledamot från Söderhamn, och kommunalrådet i Luleå, Yvonne Stålnacke.
Tjänstledig officer
Fredrik Lundh Sammeli är officer till yrket och för närvarande tjänstledig från sitt ordinarie jobb på just Norrbottens flygflottilj F21. Därför följer han nära och med stort intresse frågan om flottiljens framtid. Vid onsdagens besök fick de socialdemokratiska politikerna veta att Högkvarteret nu gör ett omtag i frågan, och att man är mitt uppe i arbetet med att undersöka F21:s möjligheter att vara den plats dit man centrerar soldatutbildningen.
Seriös hantering
- Detta att man gör en genomlysning av situationen för att förbättra underlaget innan man tar ett beslut inom Högkvarteret innebär ju en seriös hantering av frågan. Men vi ser likafullt med stor oro på utvecklingen. För skulle det inträffa att man skiljer basbataljonen från den flygande delen av förbandet, så vore det ett enormt resursslöseri, menar vi. Dessutom skulle man tappa förmågan till effektiva och snabba insatser om man skiljer den flygande delen från "markdelen", säger Fredrik Lundh Sammeli till PT.
Han anser det vara ett resursslöseri av stora mått att, som Högkvarterets inriktning hittills varit, flytta basflottiljen vid F 21 till Malmen utanför Linköping.
Hundratals jobb berörs
- Vi får verkligen hoppas att man inte håller fast vid inriktningen att slå sönder den organisation man har i för att bygga upp någonting liknande vid Malmen i Östergötland, till stor del med helt ny personal. För det är knappast troligt att särskilt många av dem som är anställda vid F21 skulle välja att flytta med till Malmen. Direkt kommer närmare 200 jobb vid förbandet att bli berörda. Därtill kommer ytterligare en mängd arbetstillfällen i Luleå att påverkas.
- Från politikens sida måste vi vara väldigt tydliga med, att den här förändringen vill vi inte se, slutar Fredrik Lundh Sammeli.
FAKTA Norrbottens flygflottilj F 21
Flottiljen, som ligger i Luleå, har i dag två stridsflygdivisioner och en basbataljon, där personal och soldater är redo för nationella och internationella insatser.
Tillsammans med Blekinge flygflottilj och Luftstridsskolan i Uppsala delar F 21 ansvaret för övervakningen av hela Sveriges luftrum, den så kallade incidentberedskapen.
Personalstyrkan består för närvarande av 342 yrkesofficerare och 139 civilanställda. Antalet reservofficerare uppgår till 150 och de inryckande värnpliktiga är 60 till antalet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om