Flygrädda botas redan på flygplats

Personalen vid Luleå Airport har uppmärksammat att många resenärer lider av flygrädsla. Vissa så mycket att de dricker sig berusade innan flygning. Nu blir flygplatsen den första norr om Stockholm som erbjuder hjälp.

Berätta för flygbolaget att du är rädd. (Arkivbild)

Berätta för flygbolaget att du är rädd. (Arkivbild)

Foto:

LULEÅ 2010-03-06 06:00
Ångest, panik, stress - flygfobi kan bestå av flera olika sorters rädsla. Många undviker helt att flyga på grund av sin fobi. Genom ett samarbete mellan Luleå Airport och två företag i Luleå finns det möjlighet att läsa kurser mot flygrädsla vid flygplatsen. Kurserna tar emot alla som känner att de behöver hjälp och går att läsa både individuellt och i grupp.
- Det handlar inte bara om charterresenärer, utan en stor del av de som är flygrädda är privatpersoner som flyger mycket under veckorna. Personalen vid Luleå Airport har bland annat upptäckt att vissa resenärer väljer att dricka sig berusade innan flygningar, berättar beteendevetaren Margareta Persdotter som arbetar med kurserna.
I början av kurserna hålls ett första samtal med deltagaren, och utifrån det samtalet görs en bedömning.
Avslappningsövningar, föreläsningar och mentalträning i syfte att minska oro, ångest och rädsla som uppkommer vid flygning är några av de metoder som används i kurserna.
Saknar kontroll
Margareta Persdotters behandling sträcker sig över fem kurstillfällen och deltagarna får lära sig om bland annat fobier, trauman och stresshantering.
Vid ett skede av behandlingen får deltagarna gå ombord på ett flygplan och lyssna på personalen som berättar om säkerheten på planet. Olika ljud under en flygresa kan ofta framkalla rädsla. Därför förklarar personalen till exempel varför motorerna låter så högt innan planet startar och vad de olika kommandon som flygpersonalen ropar ut i högtalarna betyder.
- Flygrädsla handlar om kontrollbehov. Som passagerare på ett flygplan saknar man kontroll och det är vid den känslan flygrädsla kan uppstå, säger Margareta Persdotter.
Hennes behandling är en slags metod som ska lösa upp tankar och beteenden för att sedan få dem att försvinna helt.
Kartlägger rädslan
Susann Johansson är psykolog och arbetar även hon med kurserna vid Luleå Airport. Hon börjar alltid med att kartlägga rädslan för att få en bild av hur den ser ut.
- Min behandling handlar mycket om att utsätta sig för det man är rädd för. Jag tar tillsammans med patienten reda på hur rädslan ser ut och vad som händer i kroppen då dessa tankar dyker upp. Utifrån det bygger vi upp verktyg för att patienten ska kunna hantera rädslan då den kommer, säger hon.
Patienterna får lära sig om flygsäkerheten under kurstillfällen ute vid flygplatsen. Det går även att genomföra en flygning tillsammans med en psykolog och en
pilot där starten och landningen kan göras om flera gånger. Det finns dock en del som har så pass stor fobi att de inte vågar genomföra det momentet.
- Många är rädda för att drabbas av en panikattack ombord på planet, berättar Susann Johansson.
Hon vill att patienterna ska få kunskap om vad ångest är. Kunskap om vad som händer i kroppen och hur tankar påverkar beteenden. Det får patienterna genom att läsa böcker, titta på filmer och genomgå olika andnings- och avslappningsövningar. De får även skriva listor över vad de är rädda för, och sedan försöka föreställa sig de rädslorna.
"En nödvändig service"
Susanne Jangdal är flygstationschef på Luleå Airport och berättar att de har tagit emot önskemål om kurser mot flygrädsla från både resenärer som flyger mycket och personer som undviker att flyga för att de är rädda.
- De här kurserna är en service till våra passagerare som känns nödvändig. Vi vill att de ska vara nöjda när de flyger, säger Jangdal.
FAKTA Tips till flygrädda
Försök att komma på hur och när flygrädslan uppstod. Ingen föds med flygrädsla.
Ta reda på information om flygplan och flygning så slipper du vara misstänksam när du flyger.
Försök att acceptera att flygning är ett säkert sätt att resa.
Besök en flygplats och vänj dig vid miljön.
Kontakta det flygbolag du ska resa med och berätta att du är flygrädd.
Källa: Luftfartsverket
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om