Till mejeriet i Luleå levereras mellan 160 000 och 180 000 liter mjölkråvara per dag, sju dagar i veckan. En av alla mjölkproducenter vars mjölk här förädlas till konsumtionsmjölk, fil och grädde är Tobias Johansson i Bertnäs. Till honom kommer mjölkbilen varannan dag, tidigt i ottan.
Hygienen viktig
Hygienen är naturligtvis extremt viktig på ett mejeri. Förutom att själva mjölken kontrolleras noga och regelbundet ställs stränga hygienkrav på personal och besökare. Ingen slipper in i lokalerna utan mössa, vit rock och skoskydd samt utan att ha tvättat och spritat händerna.
Mjölken löper i slutna system inne i mejeriet och den vita varan är inte ens synlig.
Många moment
Före förpackningen separeras, homogeniseras (fettpartiklarna slås sönder, finfördelas) och standardiseras råvaran till olika mjölksorter med varierande fetthalt - mellanmjölk med 1,5 procents fetthalt, lättmjölk 0,5 procent och standardmjölk 3,0 procent fett. Lätt- och mellanmjölk berikas med vitamin A och D.
Upphettas till 140 grader
Vanlig konsumtionsmjölk pastöriseras, upphettas till 72 grader i 16 sekunder.
Detta till skillnad från UHT-behandlad mjölk med lång hållbarhet, som upphettas till 140 grader i 4 sekunder.
Sådan hållbarhetsbehandlad mjölk i aseptisk (steriliserad) förpackning produceras på Nordan, anläggningen som ligger intill mejeriet.
Bakteriekultur
Filprodukterna tillsätts mjölksyrabakterier som får växa till över natten innan de förpackas.
Mejeriet på Bergnäset körs dygnet runt under veckans alla dagar. Vid midnatt startas förpackningsmaskinerna och dessa går sedan fram till klockan 10-11 på förmiddagen.
- Den grädde som blir över skickas till mejeriet i Umeå, där man producerar Bregott och smör av gräddråvaran, förklarar Hans Hällgren, platschef på Luleå mejeri, som för övrigt arbetade på det nu sedan länge rivna mejeriet i Piteå under perioden 1979-1987. Hällgren, som visar PT runt i mejeriet på Bergnäset, är platschef här sedan 1995.
- Det som gör det här jobbet så fantastiskt är att vi har helheten, hela processen från råvara till färdiga produkter, lager, utlastning och utleverans till butik, säger Hans Hällgren.