Endast bonden är vaken ...

PT avslutar i dag serien "Bondeliv" om mjölkbonden Tobias Johansson i Bertnäs med ett reportage från mejeriet i Luleå. Vi knyter ihop säcken så att säga eller sluter cirkeln - från frö till mjölkpaket. Seriens första reportage var infört 29 maj i fjol.

Tobias Johansson kontrollerar mjölkmängder i sin dator. Genom kontorsfönstret ser man  mjölkningsroboten som mjölkar korna automatiskt.

Tobias Johansson kontrollerar mjölkmängder i sin dator. Genom kontorsfönstret ser man mjölkningsroboten som mjölkar korna automatiskt.

Foto: Gunnar Westergren

LULEÅ 2010-03-05 06:00

Till mejeriet i Luleå levereras mellan 160 000 och 180 000 liter mjölkråvara per dag, sju dagar i veckan. En av alla mjölkproducenter vars mjölk här förädlas till konsumtionsmjölk, fil och grädde är Tobias Johansson i Bertnäs. Till honom kommer mjölkbilen varannan dag, tidigt i ottan.

Hygienen viktig

Hygienen är naturligtvis extremt viktig på ett mejeri. Förutom att själva mjölken kontrolleras noga och regelbundet ställs stränga hygienkrav på personal och besökare. Ingen slipper in i lokalerna utan mössa, vit rock och skoskydd samt utan att ha tvättat och spritat händerna.
Mjölken löper i slutna system inne i mejeriet och den vita varan är inte ens synlig.
Många moment
Före förpackningen separeras, homogeniseras (fettpartiklarna slås sönder, finfördelas) och standardiseras råvaran till olika mjölksorter med varierande fetthalt - mellanmjölk med 1,5 procents fetthalt, lättmjölk 0,5 procent och standardmjölk 3,0 procent fett. Lätt- och mellanmjölk berikas med vitamin A och D.
Upphettas till 140 grader
Vanlig konsumtionsmjölk pastöriseras, upphettas till 72 grader i 16 sekunder.
Detta till skillnad från UHT-behandlad mjölk med lång hållbarhet, som upphettas till 140 grader i 4 sekunder.
Sådan hållbarhetsbehandlad mjölk i aseptisk (steriliserad) förpackning produceras på Nordan, anläggningen som ligger intill mejeriet.
Bakteriekultur
Filprodukterna tillsätts mjölksyrabakterier som får växa till över natten innan de förpackas.
Mejeriet på Bergnäset körs dygnet runt under veckans alla dagar. Vid midnatt startas förpackningsmaskinerna och dessa går sedan fram till klockan 10-11 på förmiddagen.
- Den grädde som blir över skickas till mejeriet i Umeå, där man producerar Bregott och smör av gräddråvaran, förklarar Hans Hällgren, platschef på Luleå mejeri, som för övrigt arbetade på det nu sedan länge rivna mejeriet i Piteå under perioden 1979-1987. Hällgren, som visar PT runt i mejeriet på Bergnäset, är platschef här sedan 1995.
- Det som gör det här jobbet så fantastiskt är att vi har helheten, hela processen från råvara till färdiga produkter, lager, utlastning och utleverans till butik, säger Hans Hällgren.

FAKTA Norrmejeriers anläggningar
Luleå mejeri/Nordan, som ligger på Bergnäset, är en av Norrmejeriers tre mejerianläggningar. Övriga mejerier ligger i Umeå, där man förutom mjölk tillverkar bland annat ost, yoghurt, Bregott och smör, och i Burträsk, där den berömda Västerbottensosten produceras.
Därutöver har Norrmejerier ett bärpresseri i Hedenäset, ett ostlager i Ånäset samt en samdistributionscentral i Lycksele.
I Luleå produceras dels konsumtionsmjölksprodukter som mellan-, lätt- och standardmjölk, olika sorters grädde, filprodukter (tio olika sorter), laktosfria produkter samt Norrmejeriers samtliga KRAV-märkta ekologiska produkter. Dels finns Nordan på mejeriområdet i Luleå, en anläggning för produktion av hållbarhetsbehandlade produkter. Här tillverkas bland annat Jokk bärdryck och även Gainomax återhämtningsdryck samt exempelvis allt färdigförpackat dricksvatten åt SJ.
Norrmejerier förädlar årligen cirka 200 miljoner kilo mjölk vid sina tre mejerier. Norrmejerier ägs av i runt tal 800 bönder i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland. Företaget sysselsätter cirka 460 årsanställda och omsätter 1,7 miljarder kronor per år.
Mejeriet och Nordan i Luleå har tillsammans 100-110 anställda.
Om man vill kolla varifrån mjölken, filmjölken eller grädden kommer ska man veta att Luleå mejeri har nummer 1001 (titta på förpackningens botten!)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om