Ambulansflyget är inställt

Vulkanutbrottet på Island resulterade under torsdagen i inställda ambulansflygtransporter i övre Norrland. Norrbottens läns landsting varnar också för hälsorisker vid ett stoftnedfall.

Mats Weström, chefsläkare Primärvården, Anders Öhlund, säkerhetschef, och Håkan Hällgren, länschef Akutskjukvården, medverkade vid en presskonferens som Norrbottens läns landsting anordnade på torsdagen med anledning av vulkanutbrottet på Island.

Mats Weström, chefsläkare Primärvården, Anders Öhlund, säkerhetschef, och Håkan Hällgren, länschef Akutskjukvården, medverkade vid en presskonferens som Norrbottens läns landsting anordnade på torsdagen med anledning av vulkanutbrottet på Island.

Foto: Rolf Hallgren

LULEÅ 2010-04-16 06:00
Ambulanshelikoptern som normalt är stationerad i Gällivare råkade befinna sig vid Sunderby sjukhus och där får den stanna på marken, flygförbudet gäller tills vidare.
Alla transporter måste nu ske med vägburen ambulans. Med 23 ambulanser som är igång dygnet runt och fem dagambulanser i beredskap räknar Norrbottens läns landsting med att kunna möta behoven.
- Vi har en bra beredskap för att klara transporterna, säger Håkan Hällgren, länschef för akutsjukvården.
Han var en av dem som medverkade vid en presskonferens i landstingshuset i Luleå på torsdagseftermiddagen med anledning av vulkanutbrottet på Island.
Långväga transporter
Normalt görs cirka 25 000 ambulanstransporter per år i Norrbotten och i runt tal 500 flygningar med ambulanshelikoptern. Så länge flygförbud råder för ambulanshelikoptern ökar förstås antalet vägburna ambulanstransporter. Bland annat kan det bli nödvändigt att transportera patienter från Sunderbyn med vägambulans ända till sjukhusen i Uppsala, Göteborg och Lund. Hjärtkirurgi på nyfödda barn görs på Sahlgrenska i Göteborg och i Lund.
Aska och partikelnedfall från stoftmolnet som härrör från vulkanutbrottet på Island kan orsaka irritation i ögon, näsa och luftrör.
- Vi uppmanar människor att vara extra observanta. Personer med hjärt-, luftrörs- eller lungsjukdom - såsom kärlkramp, astma och kol - riskerar att få liknande besvär som vid kyla, väderomslag eller när de utsätts för tobaksrök. Dessa bör undvika kroppsansträngning utomhus och huvudsakligen hålla sig inomhus, säger Mats Weström, chefsläkare vid primärsjukvården i Norrbotten.
Vid presskonferensen medgav Weström dock att situationen är unik och att man därför inte vet så mycket om hälsoriskerna.
Lugnande besked
Friska människor rekommenderas dock för säkerhets skull att undvika kraftig kroppsansträngning, exempelvis löpning och fotboll, tills nedfallet avtagit. Samma sak gäller barn, som har smalare luftrör och därför kan känna av luftrörsbesvären mer.
Det fanns på torsdagskvällen ingen information om när stoftnedfallet kan beräknas avta.
Klas Öberg, chef för Socialstyrelsens enhet för krisberedskap, lämnade vid halv åtta-tiden på torsdagen följande lugnande besked:
- Halterna av partiklar är såpass låga att det just nu inte föreligger någon ökad hälsorisk enligt våra medicinska experter. Men vi följer utvecklingen mycket noggrant.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om