Äganderättsfrågan belystes av LRF-basen

Äganderätten är en av de frågor som LRF Norrbotten har lyft under fjolåret och även fått gehör för på högre ort. Frågan berördes också vid torsdagens LRF-stämma i Luleå av gästande vd:n Anders Källström.

LRF är en framgångssaga, framhåller organisationens vd och koncernchef Anders Källström. För 14:e året i rad ökar medlemsantalet som nu har passerat 170 000 medlemmar. Och Norrbotten är den region som ökar mest.

LRF är en framgångssaga, framhåller organisationens vd och koncernchef Anders Källström. För 14:e året i rad ökar medlemsantalet som nu har passerat 170 000 medlemmar. Och Norrbotten är den region som ökar mest.

Foto: Rolf Hallgren

LULEÅ 2011-03-18 06:00

Länsordföranden Nils-Olov Lindfors, Gammelstad, och Östen Lundberg, skogs- och markägare i Jävre, har drivit opinionsarbetet som bland annat gällt organiserad näringsverksamhet på annans mark såsom bärplockning och turism.

Numera finns ordet äganderätt i Naturvårdsverkets ordlista, konstaterar Nils-Olov Lindfors i verksamhetsberättelsen. Om detta skulle han säkert ha talat på stämman - om det inte varit så olyckligt att han råkat skada sig vid en olycka hemma på gården och inte kunde närvara. Tragikomiskt nog var den olycksdrabbade Lindfors en av de LRF-medlemmar som på regionstämman skulle ha tagit emot Länsförsäkringars utmärkelse Säker gård.

Expropriation
LRF:s vd och koncernchef Anders Källström, Örnsköldsvik, belyste äganderättsfrågans grundläggande betydelse. Det gjorde han genom att berätta personligt om det trauma som drabbade familjen i och med att föräldrarnas lantbruk exproprierades och blev föremål för tvångsförsäljning då Anders var 20 år.

Därmed blev Anders Källström aldrig bonde som han hade tänkt, men så småningom kom bondsonen från Ångermanland ändå att få ett nog så fint jobb inom de gröna näringarna, nämligen som högste tjänsteman i intresse- och företagarorganisationen LRF, en "framgångssaga" med 170 631 medlemmar (vid årsskiftet), varav 3 909 medlemmar i Norrbotten.

Hårdbantning
Under Anders Källströms ett och ett halvt år i vd-stolen har LRF genomfört en stor omorganisation där 40 procent av verksamheten har bantats bort.

- Omsättningen har minskat från 480 miljoner till årets 340 miljoner och jag tror faktiskt att vi uträttar mer i dag, sade Källström och berättade bland annat om LRF:s så kallade livsmedelsstrategi.

Denna strategi ska ses mot bakgrund av att mindre än hälften av den mat som konsumeras i Sverige i dag produceras här. En nyckelfråga i sammanhanget är ursprungsmärkning av livsmedel, anser Anders Källström.

Svenskmärkning
Han gläder sig därför över onsdagens överenskommelse mellan detaljhandeln (samtliga fyra stora kedjor), LRF, Scan och Svenskt kött om en ursprungsmärkning av charkvaror, en svenskmärkning.

- Förhoppningsvis blir det nu ett slut på det horribla förhållandet att förpackningar med exempelvis polskt kött kan märkas med en svensk flagga, vilket är på gränsen till bedrägeri.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om