40 nya gröna jobb efter LRF-projekt
Resultatet av LRF:s företagarprojekt Grön framtidsgård är över förväntan. När den första etappen nu avslutas har närmare 100 jord- eller skogsägare i Norrbotten och Västerbotten antingen startat nytt företag, ny verksamhet eller utvecklat den befintliga verksamheten.
LRF Norrbottens styrelseordförande Nils-Olov Lindfors (t v), företagscoachen Erica Stridsman och projektledaren Håkan Stenmark presenterade på tisdagen LRF:s framgångsrika företagsutvecklingsprojekt Grön framtidsgård. Projektet har sammantaget genererat 40 heltidstjänster i Norrbotten och Västerbotten.
Foto:
Den första etappen av LRF Norrbottens och LRF Västerbottens gemensamma företagsutvecklingsprojekt Grön framtidsgård, som delvis finansieras via EU:s landsbygdsprogram, avslutas till årsskiftet. Men projektet har varit så framgångsrikt att man beslutat fortsätta med en andra etapp 2011-2013.
Stort gensvar
- Gensvaret från företagare och finansiärer har varit mycket gott under de tre år vi hittills drivit projektet, säger Håkan Stenmark, projektledare för Grön framtidsgård.
Huvudmålet för de tre åren var att 65 jord- eller skogsägare skulle besluta sig för att starta nytt företag, ny verksamhet eller utveckla befintlig verksamhet i de båda länen. Målet överträffades med råge; resultatet blev 98 nya företag och verksamheter, varav 46 i Norrbotten. Det framgår av den utvärdering som gjorts.
Nya idéer
- Lantbruket i Norrbotten har haft det tufft inom framför allt mjölk och grisuppfödning, men vi ser att många företagare har nya idéer som de vill genomföra. Här kan vårt projekt vara en komponent för att företagarna ska komma vidare med sida idéer, säger Håkan Stenmark.
De företagare som räknas in i resultatet i Norrbotten finns i flera olika branscher, flest inom turism (logi, konferensverksamhet och upplevelser på gården) och entreprenad (exempelvis flisentreprenad, dikesröjning, grön omsorg och vindkraftsentreprenad).
I Västerbotten är de vanligaste branscherna där det skett utveckling turism och livsmedel.
Coachning
Basen i Grön framtidsgårds verksamhet är enskild coachning. Totalt nio företagscoacher har gjort 280 företagsbesök. De har åkt ut på gårdarna för att agera bollplank kring olika utvecklingsidéer och lotsa företagarna vidare till lämpliga nätverk, konsulter eller myndigheter.
- Det är ett mycket resurskrävande sätt att arbeta, men vi ser ju att det ger resultat, säger Håkan Stenmark.
- Företagaren står i fokus, man analyserar gården och dess förutsättningar tillsammans. Coachen säger inte "gör det eller det", utan drivet kommer från företagaren, förklarar LRF:s regionordförande Nils-Olov Lindfors.
Målet för nästa etapp är 150 nya verksamheter och 300 företagsbesök. Det blir delvis nya fokusområden, bland annat småskalig livsmedelsproduktion och grön omsorg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!