Vindkraft ger tillväxt i Lillpite

Den närliggande vindkraften ger tillväxt i Lillpite. "Nu hoppas vi att det byggs mer", säger Sten Engberg, ordförande i Lillpite samfällighetsförening.

VÄXANDE. Sten Engberg, ordförande för Lillpite samfällighetsförening och Sera Olofsson, aktiv bybo, är glada för att Lillpite växer. Det finns inte ett ledigt hus i byn.

VÄXANDE. Sten Engberg, ordförande för Lillpite samfällighetsförening och Sera Olofsson, aktiv bybo, är glada för att Lillpite växer. Det finns inte ett ledigt hus i byn.

Foto: Jens Ökvist

LILLPITE2017-11-10 06:00

Sten och Siv Engberg vid Bronsavägen i Lillpite har god utblick över den vindkraft som gör att det tickar in pengar i Lillpite och de närliggande byarna.

– När Dragaliden byggdes med tolv verk togs beslut att Koler skulle få intäkterna baserad på bruttoproduktion. När Skogberget med 48 verk kom skrevs avtal med Svevind om att ersättningen skulle delas lika mellan de ekonomiska föreningarna i Lillpite, Koler/Storsund, Långträsk och Roknäs/Stockbäcken. Förra året fick enbart Lillpite med byarna Åträsk och Yttersta 80 000 kronor och de övriga ekonomiska föreningarna lika mycket, säger Sten Engberg.

I år har det delats ut medel till bland annat hembygdsföreningarna i Åträsk och Yttersta och nu hoppas Engberg på Enercons 77 verk. Då kommer ännu mer pengar till byarna eftersom avtalet med Svevind också omfattar Enercon.

Sten Engberg, ordförande för Lillpite samfällighetsförening, och Sera Olofsson, hon aktiv i Lillpite älvdals ekonomiska förening, säger att tillväxten i Lillpite är god.

– Det är hög efterfrågan på bostäder. Det finns inte ett ledigt hus. Så snart någon lämnar ett hus blir det sålt, säger Olofsson.

Hon tror att den norrbottensgård nära Engbergs som är till salu blir lättsåld.

Engberg och Olofsson är kritiska till att kommunala Pitebo inte bygger i Lillpite trots att bolaget har direktiv från ägaren Piteå kommun att motsvarande tio procent av de investeringar som görs centralt ska avsättas för byggnation i byarna.

– Pitebo följer inte det. När vi frågade om de var intresserade av att bygga på en tomt intill deras nuvarande hyreshus fick vi nej. Då kontaktade vi privata Stenbackens trä som ska bygga parhus med nio lägenheter. Piteå kommun har släppt landsbygden. Ska det hända något får vi göra det själva, säger Olofsson.

Sten Engberg uppger att sex hyresgäster har skrivit kontrakt på lägenheterna. Sera Olofsson är en av dem. Nu säljer hon villan och anger att det skapar rörelse på byns bostadsmarknad.

Hon och Sten Engberg är positiva vad gäller Lillpites framtid. Planerna på en friskola rök efter rektorsstrul, men barnfamiljer flyttar in vilket gör att förskolan är fullbelagd.

De pekar också på att företagandet blomstrar. Lillpite har 32 företag inom branscher som bygg-, rör-, skog-, mjölk- och svinproduktion.

Sera Olofsson säger att för att byn ska vara fortsatt levande krävs att ungdomar stannar kvar eller flyttar in.

– Annars kommer det bara att sitta 70–80-åringar kvar i husen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om