Lokalproducerad mat på Vischan

Bönderna Maria Grims och Olof Dahlberg besöker ofta Vischan i Lillpite för att äta lunch. För några månader sen kom de på idén att de själva kunde börja leverera köttet till luncherna. Alice Viklund, delägare i Vischan, tvekade inte en sekund till att tacka ja till erbjudandet.

Olof Dahlberg tog, tillsammans med sin sambo, initiativet till att börja leverera lokalproducerat kött till restaurangen Vischan.

Olof Dahlberg tog, tillsammans med sin sambo, initiativet till att börja leverera lokalproducerat kött till restaurangen Vischan.

Foto: Sofia Wellborg

LILLPITE2014-04-10 12:01

Videon är inte längre tillgänglig

– Vi tänkte att det måste ju gå att få fram kött från orten, det finns ju sex bönder bara här i Lillpite, berättar Olof Dahlberg.

När Alice Viklund, som äger och driver Vischan tillsammans med sin syster Rut Lundström, fick frågan hade de redan funderat på det ett tag.

– Våra matgäster har efterfrågat lokalproducerat kött flera gånger de senaste åren, säger Alice Viklund.

När de tog en titt på sina menyer så märkte de att många av rätterna de serverade kunde tillagas med kött från orten.

– Vi är väldigt vana vid att jobba med maten. Rut har tidigare varit styckare, så det var inga problem att köpa helslakt, berättar Alice Viklund.

Antibiotikakrav

Det visade sig att priset skulle bli i princip detsamma som Vischans ordinarie leverantörer hade.

– I dag kommer köttet ofta från Brasilien och Uruguay. Det är ju vansinnigt att det ska transporteras runt halva jordklotet när det finns kött här, säger Olof Dahlberg.

Han och hans sambo, som tillsammans driver Eirsgården, tycker att det finns två skäl till varför det är viktigt att välja lokalproducerad mat.

– Vill vi ha svenska bönder kvar, då måste vi börja äta deras mat, säger Maria Grims.

Den andra anledningen är djurhållningen.

– Sverige har de hårdaste kontrollerna i världen gällande antibiotikakrav och djurskydd. Köttet från till exempel Argentina kommer från djur som behandlats med preparat mot insekter, och dessutom har de ofta fått stora mängder antibiotika om man jämför med svenska djur, säger Olof Dahlberg.

Konventionellt kött

Eirsgårdens kött är konventionellt, inte ekologiskt. Det innebär att de använder både konstgödsel och bekämpningsmedel till sin odling.

– Produktionen skulle halveras om vi gick över till ekologisk produktion, säger Maria Grims.

Däremot så behövs inte särskilt stora mängder bekämpningsmedel i Norrbotten tack vare de kalla vintrarna. Dessutom tar ekologisk produktion betydligt större markytor i anspråk, eftersom skördarna blir mindre.

– Om alla gick över till att producera ekologiskt skulle vi bli tvungna att importera ännu mer, säger Olof Dahlberg.

De två Lillpitebönderna tycker att det viktigaste är att undvika importerad mat, som vi inte vet så mycket om. Ekologisk mat är bra. Men även konventionellt producerad mat är bra om den kommer från orten.

Hållbar livsstil

För Alice Viklund och Rut Lundström är den lokalproducerade maten bara en del av ett större hållbarhetsperspektiv.

– För miljöns skull är det viktigt att välja närproducerat, men också för att vi vill att hela landsbygden ska leva vidare, säger Alice Viklund.

Enligt henne är återbruk också en viktig del av en hållbar livsstil, därför driver också Alice Viklund och Rut Lundström en antik- och kuriosabutik i anslutning till restaurangen.

Även Ica-handlaren i Lillpite har hakat på trenden att sälja närproducerat kött.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om