Ingen skola i byn – men butiken lever kvar

För drygt ett år sedan byggde Ica-handlaren Lars Olofsson ut butiken i Lillpite. Beskedet att skolan skulle bli kvar var avgörande, men så blev det inte.– Långsiktigt är det väldigt negativt.

Ica-handlaren Lars Olofsson anser att skola och butik är två viktiga förutsättningar för en bys överlevnad. Särskilt om man vill att barnfamiljer ska flytta till byn.

Ica-handlaren Lars Olofsson anser att skola och butik är två viktiga förutsättningar för en bys överlevnad. Särskilt om man vill att barnfamiljer ska flytta till byn.

Foto: Jens Ökvist

LILLPITE2015-12-22 20:20

Framtidstron var stark i Lillpite för drygt ett år sedan. Byborna hade gått samman med målet att satsa på en friskola. För Ica-handlaren Lars Olofsson var det ljuv musik i öronen.

– För en by är skolan oerhört viktig. Det betyder att barnfamiljerna vill bo kvar och det som är roligt är att många unga flyttar till Lillpite. Det ger hopp inför framtiden, säger Lars Olofsson som tog det slutliga beslutet att bygga ut lanthandeln när beskedet om friskolesatsningen kom.

Oerhört tråkigt

Men så blev det inte.

– Det känns oerhört tråkigt. På kort sikt kanske det inte spelar så stor roll för en butik som min, men på på längre sikt kan det få konsekvenser, säger Lars Olofsson.

Utbyggnaden är klar. De ursprungliga 365 kvadratmetrarna har utökats med 65 kvadratmeter. För pengarna har butiken bland annat fått en mer tillgänglig och handikappvänlig entré.

– Utbyggnaden har kostat drygt en halv miljon plus en del inredningskostnader. Det är mycket pengar för en verksamhet som omsätter cirka tio miljoner och har fem anställda. Jag fick lite stödpengar från länsstyrelsen, annars hade det nog inte varit möjligt, säger Lars Olofsson.

Nya stödpengar

Det är ett känt faktum att många butiker på landsbygden brottas med ekonomiska problem och de senaste åren har många slagit igen med försämrad service för byborna som följd. Något som politikerna är medvetna om. Tidigare har regeringen avsatt 750 miljoner kronor till kommersiell service i landsbygdsprogrammet och på tisdagen kom besked om att regeringen fattat beslut om ytterligare 35 miljoner per år under perioden 2016-2019 (se separat artikel).

– Det är en förutsättning för mångas överlevnad. Jag vet inte om det finns möjlighet för mig att söka stöd, säger Lars Olofsson.

Anrik historia

Är Lillpiteborna köptrogna?

– Ja, det är de. Det har rullat på under året, om än december har varit lite svag.

Butiken har drivits av familjen Olofsson sedan 1943. Lars Olofsson tog över 1975 och fyra år senare flyttade han och delägaren, systersonen Johannes Olofsson, till de nuvarande lokal.

– Men butik i Lillpite har det funnits sedan mitten av 1800-talet, då i patron Hedqvist regi. Det är inte alla byar som kan skryta med det, säger Lars Olofsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om