Tanken var att friskolan i Lillpite skulle ha startat hösten 2016, men de planerna är nu skrinlagda.
– Vi har ett elevtapp på 50 procent till hösten, det vill säga cirka 30 elever. Det håller varken pedagogiskt eller ekonomiskt, säger en något uppgiven ordförande i friskoleföreningen, Per Jyrell, vid ett informationsmöte på tisdagskvällen.
Obehörig
I juni fick friskoleföreningen i Lillpite kännedom om att den tilltänkta rektorn till friskolan, inte hade behörighet för jobbet och hade falska utbildningsintyg. Luften gick ur föreningen som i det läget tvingades inse att man inte skulle hinna med att hitta en ny rektor på den korta tid man hade på sig efter skolinspektionens etableringskontroll. Man beslutade också att omgående gå ut med information till de föräldrar vars barn skulle ha gått i friskolan. Man publicerade också ett brev på friskolans öppna facebookgrupp, med information om vad som hänt.
Även om detta blev ett slag i magen för föreningen, så lät man sig inte nedslås. Målet blev nu att öppna friskolan till hösten 2016 istället. Något som alltså inte blir av.
– Vi vill verkligen ha en skola i Lillpite. Vi var ju nästan i land och det är tråkigt att vi inte nådde ända fram, säger Hans Öhlund, suppleant i styrelsen.
Hälften kvar
Det föll alltså på sviktande elevunderlag. Minimum var satt till 50 elever och 65 elever skulle ha startat den här terminen.
Vid ett möte i mitten av september frågade styrelsen om deltagarna ville att föreningen skulle fortsätta att jobba med friskolefrågan trots att skolstarten skulle fördröjas ett år. Och det blev ett rungande "ja" som svar. Men den stora frågan på mötet var också om alltför få föräldrar skulle vara beredda att flytta tillbaka sina barn till Lillpite efter ett läsår i en annan skola.
Farhågor som alltså besannades, när det nu visar sig att endast ett 30-tal elever stod kvar.
Föreningen har dragits med sviktande intresse från föräldrahåll på de senaste mötena, få har kommit, trots att styrelsens intryck har varit att föräldrarna varit "på" gällande friskolan när man träffats på byn.
– Problemet är att föräldrarna väljer att ha sina barn i andra skolor. Om alla valt att flytta tillbaka sina barn så hade det funkat, säger Charlotte Karlberg, kassör i föreningen.
Vid efterföljande årsmöte skulle styrelsen föreslå att föreningen får vara vilande i tre till fem år.