Boliden ansvarig för att Laver saneras

Det sipprar ut tungmetaller vid gamla Lavergruvan. En damm är så svag att den riskerar att gå sönder.- Det kan innebära utlakning av metaller. Detta är inte bra, säger Inger Karlsson, som är miljö- och byggchef i Älvsby kommun.

Sören Nilsson är orolig för vattenmiljön kring Laver i och med kommande sanering. Han vill att mätinstrument ska placeras ut omedelbart.

Sören Nilsson är orolig för vattenmiljön kring Laver i och med kommande sanering. Han vill att mätinstrument ska placeras ut omedelbart.

Foto: Josefin Strang

LAVER2012-06-15 06:00

Enligt Naturvårdsverket är den gamla gruvan ett högriskområde för hälsa och miljö. Metaller som koppar, zink, kobolt och kadmium flyter ut i vattendragen.

Boliden bröt koppar i Laver fram till 1946 och är fortfarande markägare, kommunen anser att de bär ansvar för att sanera det gamla gruvområdet.

Minska metallutsläpp
Problemen har varit kända sedan länge. Nu är det aktuellt med åtgärder. Förra veckan träffades Älvsby kommun, Miljödomstolen och Boliden för att diskutera problemet.

I dag lutar det åt att vattnet i dammen ska sänkas successivt för att sedan tas bort. Därefter ska två nya dammar byggas en bit högre upp. Dessutom ska man laga till kallkällorna. Dammen som ska torkas och täckas är av storlek mindre sjö och projektet kan ta fem, sex år att genomföra.

- Genom att ta bort dammen kommer metallutsläppen att minska, men det är egentligen inte det som är syftet. Huvudsyftet är att förhindra en värre katastrof, säger Inger Karlsson.

Manjärvsbon Sören Nilsson innehar fiskrättigheterna i cirka två kilometer av Vistån. Han minns en förorening under 60-talet i vattenmiljön kring Laver.

- Ingen brydde sig förrän vi såg att det var vitt på stenarna. Andra såg att hela sjön blev vit. Fisket försvann i Vistån, det blev dött i stort sett, säger Sören Nilsson.

Sedan dess har flera förstärkningsåtgärder genomförts kring gamla gruvområdet. Sören Nilsson är orolig för att något liknande ska hända igen. Han efterlyser fler mätpunkter och tycker att kommunen brister i engagemang och effektivitet i frågan.

-Varken Boliden eller vi vill ha en förorening, det bästa sättet är att ha mätserier så man märker utsläpp direkt. De måste sättas ut nu, man behöver fyra årstider och långsiktiga mätningar, säger Sören Nilsson.

Bolidens ansvar
Inger Karlsson säger att kommunen redan engagerat sig i att öka provtagningen.

- Kommunen har egentligen inte part i det här målet, det är Boliden man ska prata med. De synpunkter som vi framfört är just det här med grumling och utökad provtagning. Vi vill ta in hela området i prövningen, säger Inger Karlsson.

I slutet av juni alternativt augusti kommer Miljödomstolen klargöra kraven som ställs på Boliden i saneringsfrågan.

FAKTA Lavergruvan

Laver ligger cirka fyra mil väster om Älvsbyn. Boliden bröt i gruvan mellan åren 1938-1946, framför allt handlade det om koppar och guld.

I en kartläggning från början av 2000-talet handlar föroreningarna om cirka 120 kilo koppar, 350 kilo zink, drygt fyra kilo kobolt och knappt 1,5 kilo kadmium årligen. Mängden varierar varje år.

Samtidigt som frågan om sanering är aktuell pågår nya borrningar och kartläggningar en kilometer från Lavergruvan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om