Vittne till folkmord utvisas

Izudin Avdic överlevde folkmordet i Srebrenica och skulle vittna mot Ratko Mladic. Efter hot från generalens anhängare flydde han med fru och barn till Sverige. FN:s krigsförbrytartribunal hävdar att vittnet svävar i livsfara men Migrationsverket tänker ändå utvisa familjen till Bosnien.

När det blev känt att Izudin Avdic skulle vittna mot Ratko Mladic hotades familjen med sonen Ismir och hustrun Azmira" "Vi är i fara", säger han.

När det blev känt att Izudin Avdic skulle vittna mot Ratko Mladic hotades familjen med sonen Ismir och hustrun Azmira" "Vi är i fara", säger han.

Foto: Gunnar Westergren

LÅNGTRÄSK2015-03-06 05:00

Videon är inte längre tillgänglig

När bosnienserbiska styrkor intog staden Srebrenica i östra Bosnien den 11 juli 1995 hamnade det muslimska folket i general Ratko Mladic våld.

25 000 människor placerades i flyktingläger och inför tv-kameror fick tolvårige Izudin Avdic skaka hand med "slaktaren från Srebrenica" – överbefälhavaren åtalad för att gett order om folkmordet på mer än 8000 bosniska muslimer, främst män och pojkar.

– Jag blev bakbunden och fängslad i 45 dagar. De misshandlade mig och jag hade tur som överlevde, säger Izudin Avdic, 31 år.

"Slaktade befolkningen"

Den kända filmsekvensen var ett försök att rädda Ratko Mladic rykte och Izudin Avdic ger en unik inblick i händelserna efteråt.

– Han var trevlig när kameran rullade. När kameran stannade bestämde Mladic att jag skulle hoppa på en buss. De valde ut män att mörda och transporterade bort dem med lastbilar. I lägret såg jag hur de slaktade vår befolkning.

Mordhotade vittnet

Izudin sitter vid köksbordet i Långträsk tillsammans med sin hustru Azmira, 25, och sonen Ismir, 4. Familjen flydde till Sverige i september 2013 efter att grannarna i byn fick reda på att Izudin skulle vittna i rättegången mot Ratko Mladic.

– Jag hotades av anhängare till Mladic. De sa att om Mladic inte slaktade mig då så kommer de att slakta mig nu. En natt kastade de sten genom fönstret när min son sov där. Han skar sig på glasbitarna.

"Behöver skydd"

Men Migrationsverket och migrationsdomstolen har nekat familjen uppehållstillstånd som skyddsbehövande och familjen väntar på att utvisas.

– 1995 överlevde jag massakern i Srebrenica. Jag är osäker på om jag överlever den här gången. Genom att vittna har jag utsatt min familj för fara och det behövs skydd för mig och min familj. Det skyddet kommer jag inte att få där nere, säger Izudin Avdic.

Serbisk republik

Srebrenica utsattes för en etnisk rensning och i dag tillhör staden den serbiska republiken i Bosnien och Hercegovina. Izudin Avdic berättar att det endast finns kvar en muslimsk granne i deras by Milacevici.

– Alla som bodde där var tvungna att fly. När kriget var över tog Ratko Mladic armé över och det är serber som bor där nu. Jag har försökt få hjälp av myndigheterna men det händer ingenting.

"Väldigt farligt"

Peter McCloskey, huvudåklagare i rättegången mot Ratko Mladic, bekräftar Izudin Avdic rädslor i ett brev daterat den 15 oktober 2014.

"Vi har begränsade resurser och kan inte erbjuda säkerhet för alla våra vittnen eller potentiella vittnen i Bosnien och Hercegovina. Vår åsikt är att det kan vara väldigt farligt för personer i Mr Avdic situation att bo i Bosnien och Hercegovina där brotten ägde rum".

Betydelsefullt vittne

Vidare skriver Peter McCloskey att Izudin Avdic hade väldigt tur som överlevde massavrättningarna i Srebrenica där majoriteten av alla bosniska män dödades, bland annat pojkens nära anhöriga.

"Mr Avdic har varit väldigt samarbetsfull med åklagarkontoret och han har gett ett vittnesmål som har varit väldigt betydelsefullt i våra pågående utredningar i rättegången mot Mladic".

Intyget räcker inte

Migrationsdomstolen betraktar hoten mot Avdic som kriminella händelser från enskilda personer. Krigsförbrytartribunalens intyg anses vara generellt utformad och domstolen anser inte att det bevisar att myndigheterna inte kan skydda familjen. Migrationsdomstolen noterar att det finns en möjlighet för domstolen i Haag att skicka en formell begäran om att Sverige erbjuder skydd för vittnen och dess familjemedlemmar.

"Även med beaktande av de brister som finns inom rättsväsendet i Bosnien och Hercegovina anser migrationsdomstolen att landinformation i målet inte ger stöd för att myndigheterna i landet generellt saknar vilja eller förmåga att skydda sina medborgare mot eventuella brottsliga angrepp", skriver domstolen.

Svårt uttala sig

PT har sökt beslutande rådman i migrationsdomstolen, men hon är sjukskriven. Migrationsverket hänvisar till domstolen som har fattat det slutliga beslutet om familjens utvisning.

– Det är svårt för Migrationsverket att uttala sig om förvaltningsrättens beslut. I detta ärende har det inkommit nytt material i domstolsprocessen som inte varit en del av Migrationsverkets prövning. Förvaltningsrätten är Migrationsverkets överinstans och resonemang kring domen bör komma från domstolen, säger Guna Graufelds, presskommunikatör på Migrationsverket.

Haag förstår oron

PT har varit i kontakt med krigsförbrytartribunalen där presstalespersonen Ljiljana Piteša förklarar att åklagare Peter McCloskey inte kan tala med media i pågående rättegångar.

– Så mycket som vi förstår Mr Avdic oro är åklagarens kansli inte i stånd att lämna någon ytterligare information, säger hon.

FAKTA Srebrenicamassakern

Massakern ägde rum från 11 till omkring 22 juli 1995 i runt om staden Srebrenica i Bosnien och Hercegovina under Bosnienkriget.

Sammanlagt beräknas omkring 8 000 bosniska muslimer, huvudsakligen män och pojkar i åldrarna 13 till 78, ha dödats av serbiska styrkor under ledning av general Ratko Mladić.

Massakern anses allmänt vara det värsta folkmordet som ägt rum i Europa sedan andra världskriget.

Den 26 maj 2011 greps Ratko Mladić i norra serbien och överlämnades kort därefter till domstolen i Haag där han står åtalad för bland annat folkmord, krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om