Men trots att nästan var femte man i den åldern är drabbad, är det få som vågar prata om problemet ens med sin vårdpersonal. Det framgår av undersökningen, som är gjord av Yougov på uppdrag av Tena/ SCA som presenteras med anledning av Internationella mansdagen den 19 november.
Övervikt, prostataoperationer och stigande ålder tillsammans med ärftliga faktorer är några av de vanligaste orsakerna till urinläckage eller inkontinens. Med rätt behandling eller rätt skydd skulle livskvaliteten hos de drabbade kunna öka betydligt. Men urinläckage hos framför allt män är tabubelagt. Bara var sjätte man har någon gång fått frågan om han besväras av urinläckage från sin läkare eller sjuksköterska.
Bland de som lider av urinläckage eller inkontinens är det bara knappt hälften, 47 procent, som själva tagit upp problemet med sin läkare. Undersökningen visar också att männen skulle uppskatta att vårdpersonalen ställde frågan som rutin vid besök på vårdcentral eller sjukhus. Bara 3 procent skulle uppfatta det som kränkande eller generande.
– Många män försöker dölja problemet på egen hand. De använder dubbla kalsonger, stoppar papper i underkläderna eller använder mensskydd för kvinnor. Men det finns behandling och det finns skydd att köpa, säger Hans Bergh som är globalt ansvarig för innovationer inom inkontinens på Tena.
Att vara drabbad av urinläckage är något som påverkar livskvaliteten. Undersökningen visar t ex att 49 procent får störd nattsömn, var femte person drar sig för att göra längre resor, 8 procent undviker att sporta och 7 procent tänker sig för innan de skrattar.
Även det sociala livet påverkas av urinläckage. 6 procent drar sig till exempel för att ha sex eftersom de inte känner sig fräscha och 4 procent känner oro över att lämna hemmet.
Undersökningen genomfördes av Yougov på uppdrag av Tena/ SCA under oktober månad 2016.