Vägsatsningar i norr får "småpengar"

760 miljoner kronor. Så mycket satsas på länets statliga vägnät från 2014 till 2025. – Det är småpengar. Det mesta satsas i södra Sverige, säger Bo-Erik Ekblom, ansvarig för transportfrågor på länsstyrelsen i Norrbotten.

Uppförandet av mitträcke på E4 norr om Piteå, ingår i den nationella transportplanen.

Uppförandet av mitträcke på E4 norr om Piteå, ingår i den nationella transportplanen.

Foto: Gunnar Westergren

LÄNET2014-06-25 17:15

Den 16 juni 2014 fastställde Länsstyrelsen länstransportplanen för Norrbotten för 2014 till 2025. Planen innehåller väginvesteringar och trafiksäkerhetsåtgärder på länets statliga vägnät förutom de tre europavägarna E4, E10 samt E45. Satsningar på Europavägarna ingår i den nationella transportplanen. För E4 handlar det till övervägande del om ombyggnaden i Norrfjärden/Rosvik.

– E10 och E45 åtgärdas endast punktvis. Det handlar mest om kosmetiska småsaker, säger Bo-Erik Ekblom.

Satsningar i söder

Han är upprörd över att de fyra nordligaste länen får så liten del av "vägpengarna".

– Av de 191 miljarder som satsas på vägarna går endast mellan fyra och fem procent till de fyra nordligaste länen. Det är åt helvete. Regeringen har valt att satsa det mesta på befolkningstäta områden i södra Sverige, säger han.

Hur mycket pengar skulle behövas för att få vägarna i skick?

– Väldigt mycket mer. 250 miljoner satsas på E4 i länet i den nationella planen. Det hade behövts 2,5 miljarder för att få den i det skick som vi skulle vilja. Det finns mängder av hål att stoppa i och våra fickor här i norr fylls aldrig.

Väg 373

Totalt består länstransportplanen av 760 miljoner kronor fördelat över åren 2014 till 2021. (Åren 2021 till 2025 är inte detaljplanerade).

Planens större utpekade investeringsobjekt (cirka 326 miljoner kronor) är framförallt objekt i trafikintensiva pendlingsstråk som har ett tydligt behov av ökad framkomlighet och trafiksäkerhet. Dit hör väg 97 mellan Luleå och Boden som åtgärdas och delar av väg 373 i Piteå kommun, från E 4 till Svensbyn.

Kommunalt förskott

– Pengarna räcker inte på långa vägar. För att till exempel kunna åtgärda väg 97 har Bodens kommun fått gå in och förskottera. Annars hade det inte kunnat bli av, säger Bo-Erik Ekblom.

Kan det skjutas till mer pengar?

– Om man får önska så - ja. Men jag ser inte mer pengar i närtid.

Utöver de större objekten sker en satsning på tätortsnära åtgärder för att stärka förutsättningarna för ett klimatsmart och jämställt resande samt barns närmiljö i form av satsningar på stärkt kollektivtrafik, gång- och cykelåtgärder samt bidrag till kommunala vägåtgärder.

– Då det gäller gång- och cykelvägar, som är dyra att åtgärda/bygga, går vi in med pottpengar som bidrar till kommunala åtgärder.

0911 645 17

Bakgrunden och processen till en länstransportplan

Den 20 december 2012 fick länsstyrelsen i uppdrag av regeringen att upprätta ett förslag till transportslagsövergripande länsplan för regional transportinfrastruktur för perioden 2014-2025. Arbetet med att sammanställa ett förslag till länstransportplan ägde rum under våren 2013. Under den tiden arrangerades bland annat två dialogmöten med länets aktörer i samverkan med Trafikverket. Kommuner och kollektivtrafikmyndigheten uppmanades också att skicka in ett underlag med brister och åtgärdsförslag samt att ett avgränsningssamråd för miljöbedömningen genomfördes.

Under hösten 2013 var ett förslag till länstransportplan för Norrbottens län 2014-2025 tillsammans med en miljökonsekvensbeskrivning ute på remiss hos länets aktörer. Därefter bearbetade länsstyrelsen inkomna synpunkter och tog fram ett slutligt förslag som sändes till regeringen i december 2013.

Den 3 april 2014 tog regeringen beslut om en slutlig ekonomisk ram för länstransportplan för Norrbottens län 2014-2025 och länsstyrelsen har därefter gjort mindre justeringar och landshövdingen har slutligen fastställt planen den 16 juni 2014.

Källa: Länsstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om