Samebyar kritiska till järvinventering

Sju samebyar är kritiska till länsstyrelsens bedömning om antalet järvar i länet.

Jakt. Antalet järvar har inventerats men sju samebyar är kritiska till länsstyrelsens bedömning om antalet.

Jakt. Antalet järvar har inventerats men sju samebyar är kritiska till länsstyrelsens bedömning om antalet.

Foto: Bertil Sundqvist

LÄNET2017-11-23 18:30

Samebyarna ifrågasätter länsstyrelsens inventering på järv. De anser att förhållandena under inventeringen inte varit tillräckligt bra för att länsstyrelsen ska kunna avgöra storleken på stammen.

Eftersom rovdjursersättningen till samebyarna baseras på rovdjursinventeringarna är det viktigt att underlaget är korrekt, skriver samebyarna i ett gemensamt pressmeddelande.

– Trots att sju av 32 samebyar ansökt om att få tillämpa viltskadeförordningen (ett genomsnittligt inventeringsresultat för tre år) på grund av svåra inventeringsförhållanden har länsstyrelsen inte beaktat detta, säger Marita Stinnerbom, ordförande i Sametingets rennäringsnämnd.

– I områden som länsstyrelsen påstår är tomma områden på järv ser renskötarna nu dagligen spår av järv under det pågående samlingsarbetet inför renskiljningen, fortsätter Stinnerbom.

Om inte järvarna inventeras på ett fullgott sätt kan ingen säga hur stor järvstammen är i landet, menar samerna.

– Inventeringsresultatet ligger till grund för om skyddsjakter på järv kan beviljas, säger Stinnerbom.

Länsstyrelsen avblåste skyddsjakten på järv under hösten. Antalet järvar beräknas till 200 i länet. Enligt länsstyrelsens rapport visar årets järvinventering på en total ökning av järvföryngringen med 27 procent i hela Sverige, jämfört med året innan.

Sametinget kommer att ta kontakt med länsstyrelsen i Norrbotten för att be om kompletteringar och för att kräva att nya samråd ska genomföras med de samebyar som ansökt om att viltskadeförordningen ska tillämpas.

Järv

Den blir 70–85 cm lång plus 15–25 cm lång svans.

Den väger 10–30 kg. Pälsen är ljusbrun till svartbrun, med ett ljusare band baktill längs varje sida och ljus teckning i ansiktet.

Den livnär sig på sommaren av mindre däggdjur och fåglar samt en del vegetabilier, medan den vintertid till största delen livnär sig av renar som den själv eller andra rovdjur dödat.

Parningstiden infaller under våren eller sommaren, och efter fördröjd implantation föder honan 2–4 ungar i en lya i snön eller bland klippblock i februari eller mars året därpå.

Källa: NE

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om