Samarbete för stoppad spridning

Mårdhunden är på frammarsch i Sveriges nordligaste län. En utveckling som skapar stor oro då mårdhunden ses som ett allvarligt hot mot den biologiska mångfalden. I dagarna anordnas en vetenskaplig konferens i Luleå kring invaderande rovdjur.

Mårdhunden är en av de största smittspridarna av framför allt rabies och dvärgbandmask.

Mårdhunden är en av de största smittspridarna av framför allt rabies och dvärgbandmask.

Foto: Fritz Schibli / TT / SCANPIX

LÄNET2013-06-15 15:12

Sedan några år tillbaka drivs mårdhundsprojektet. Ett projekt där arbetet går ut på att hindra mårdhunden från att etablera sig i Sverige.

Mårdhunden som nu sprider sig snabbt inom Europa ses som ett allvarligt hot mot biologisk mångfald och är en av de största smittspridarna av framförallt rabies och parasiter (ex. dvärgbandmask).

– Främmande arter är idag ett av de absolut största globala naturvårdsproblemen och kan närmast liknas vid en biologisk tsunami, säger P-A Åhlén, projektledare för mårdhundsprojektet.

Samarbetsprojekt

Resultat från det samnordiska mårdhundsprojektet kommer att presenteras under konferensen som delvis kommer att vara öppen för allmänheten.

Mårdhundsprojektet är ett samarbetsprojekt mellan Sverige, Finland, Danmark och Norge med EU:s finansieringsprogram för miljöprojekt, LIFE+, som huvudfinansiär. Naturvårdsverket tillsammans med Direktoratet för Naturforvaltning i Norge är medfinansiärer tillsammans med aktörer.

På frammarsch i Sverige

Det råder numera ingen tvekan om att mårdhunden är på frammarsch i Sveriges nordligaste län, skriver Svenska Jägareförbundet på sin hemsida. "En fråga som ofta dyker upp är om mårdhunden har varit etablerad sen tidigare utan att vi jägare har sett den. Det mest troliga är dock att den ökar just nu och har gjort det de senaste åren. En trolig förklaring till denna ökning är att mårdhunden är ett relativt känsligt djur vad gäller vintrar med långvarigt djupt snötäcke. Som ni vet så har vi haft många milda vintrar de senaste åren och just det förhållandet har gynnat ett djur som mårdhunden."

Sedan 2008 arbetar projektet intensivt med att förhindra mårdhundens invandring till landet och utrota arten där den etablerat sig. Resultaten hittills är mycket positiva och flera metoder som projektet utvecklat har redan tagits i bruk i andra länder med samma problematik.

FAKTA: Mårdhund

Mårdhund är ett hunddjur som placeras som ensam art i släktet Nyctereutes. Den har sitt ursprungliga utbredningsområde i östra Asien men har introducerats längre västerut där den spridit sig och idag förekommer i Skandinavien, norra Europa och längre söderut i Östeuropa. Den är trots sitt trivialnamn inte nära släkt med mården.

Djuret ser ut som en korsning mellan hund och tvättbjörn. Beskrivs även som en tjock räv med korta ben.

Kroppen är 55 till 80 centimeter lång och skulderhöjden ligger runt 20 centimeter. Till detta tillkommer en 15 till 25 centimeter lång svans. Pälsen är gulbrun vid buken och sidorna och svartbrun på ryggen. Pälsen är under vintern tätare och tjockare men har samma färg. Vikten är mellan 5 till 12 kilogram, den högre vikten framför allt på hösten inför vintervilan.

Mårdhundar är allätare. Till deras föda räknas smågnagare, fåglar, fiskar, groddjur, snäckor och insekter samt nötter, bär och frukter. Ofta äter djuret ägg från fåglar som häckar på marken och den tar även as.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om