Så undviker du nätbedrägerier

Svenskarna är mycket aktiva när det gäller att köpa och sälja varor över nätet och många gör bra affärer. Men det finns en baksida.

Nätbedrägerier. Det gäller att vara uppmärksam när man handlar på nätet. Stöldskyddsföreningen tipsar om hur man undviker att bli lurad. Arkivbild.

Nätbedrägerier. Det gäller att vara uppmärksam när man handlar på nätet. Stöldskyddsföreningen tipsar om hur man undviker att bli lurad. Arkivbild.

Foto: Ulrica Nilsson

LÄNET2016-03-03 11:18

Den senaste tiden har flera fall av annonsbedrägerier uppmärksammats då personer åtalats eller dömts för dessa. Även om en gärningsman döms att betala skadestånd kan det vara svårt att få tillbaka sina pengar.

– Det finns en rad saker att tänka på när man handlar på nätet, framförallt att avstå från affären om erbjudandet verkar vara för bra för att vara sant eller omständigheterna verkar oklara, säger Lotta Mauritzson, rådgivare på SSF Stöldskyddsföreningen.

Värt att tänka på är också att man inte kan hävda att man köpt en vara i god tro och få behålla den. Visar sig varan vara stulen måste den lämnas tillbaka till den ursprungliga ägaren utan att köparen har rätt att få någon ersättning. Den enda möjligheten att få tillbaka pengarna är att begära dem av säljaren, som oftast inte längre går att nå.

Det finns alltså flera anledningar till att vara uppmärksam när man handlar på andrahandsmarknaden. Tänk på att: Begära legitimation samt originalkvitto på varan från den du köper av. Aldrig betala i förskott. Använda näthandelssajternas lösningar för säkra betalningar/leveranser. Vid köp av fordon – kontrollera att det inte är anmält stulet. Stöldskyddsmärkning ska vara registrerad på den som säljer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om