Den här tiden på året är det många norrbottningar som går upp på taket för att skotta bort snön som lagt sig där. De tak som främst behöver skottas är plattare eller enklare takkonstruktioner. Men olika tak kräver olika teknik. Om du har en villa med ett så kallat sadeltak och inte har en huskropp i vinkel, andra utbyggnader, skärmtak eller dylikt så behöver du ofta inte skotta alls. Observera att även om man har snörasskydd så har dessa en begränsning vad gäller hur mycket snölast de kan hålla emot, skriver LF Norrbotten i ett utskick.
Om man som villaägare bedömer att konstruktionen får för tung belastning av snön, ett tecken är exempelvis att dörrar börjar kärva, är det viktig att skotta taket men att inte skotta bort all snö. Låt det gärna vara kvar ungefär en decimeter, tipsar LF Norrbotten. Annars är risken stor att man skadar taket med snöskyffeln med resultatet att det läcker in vatten när snön smälter eller när det regnar.
– En regel kan vara att när det blir ett snölager som är cirka en halv meter börjar det bli dags att fundera på att skotta bort snön, säger John Rosendahl, LF Norrbotten.
Om man har en industrifastighet eller större byggnader vid exempelvis lantbruk, är det viktigt att skotta taket för att få ersättning från sin försäkring vid en eventuell skada. Om man inte har sett till sitt tak och skottat bort tung snö har de flesta försäkringar villkor om minskad eller utebliven ersättning om taken bryter samman på grund av snötryck. Detta gäller i större utsträckning för näringsfastigheter än för villor.
– Om olyckan trots allt är framme och taket rasar in så täcks kostnaderna normalt av villaförsäkringen. Men det är viktigt att påpeka att villaförsäkringen inte gäller för uthus, garage eller fritidshus, säger John Rosendahl.