Antalet inhemska fall har ökat kraftigt under de senaste tio åren – och det är i sommarvärmen som den besvärliga tarmbakterien frodas som mest.
– Den ökade konsumtionen av kyckling kan ha bidragit till utvecklingen, säger Marie Jansson Mörk, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
Campylobacterinfektion är i dag den vanligaste bakteriella mag- och tarmsjukdomen i Sverige. Tidigare drabbades främst utlandsresenärer, men så är det inte längre. 2008 registrerades nära 7 700 fall av campylobacterinfektion, varav 29 procent smittats i Sverige. I fjol rapporterades 10 608 fall, med en inhemsk andel på 57 procent. Även bortsett från det stora utbrottet från augusti 2016 till juni 2017 – som ligger bakom de senaste två årens toppnivå – har en generell ökning konstaterats under perioden. Men exakt hur många som drabbas är omöjligt att säga.
– Vi vet att det finns ett stort mörkertal, säger Marie Jansson Mörk.
Bakterien sprids främst genom förorenade livsmedel, i första hand från fågel och opastöriserad mjölk. Även orenat vatten har legat bakom sjukdomsutbrott. De flesta som smittas insjuknar akut med diarréer, magsmärtor och kräkningar. Några enkla förebyggande åtgärder minskar risken för att drabbas.
– Det är de generella råden vid mag- och tarmsjukdomar som gäller, som att hålla kylkedjan och ha en god hand- och livsmedelshygien, säger Marie Jansson Mörk.
Till och med maj i år hade nära 2 600 nya fall av campylobacterinfektion konstaterats i Sverige, enligt Folkhälsomyndighetens siffror.
Fotnot: Utbrottet 2016-2017 kopplades samman med svenskproducerad färsk kyckling.