NTF vill öka bältesanvändningen

Alltför många glömmer att använda bältet. Det konstaterar NTF, som i samband en bältesvecka i trafiken, höjer rösten för att ännu fler ska använda bilbälte.

Bältesvecka. NTF vill öka användandet av bilbälte, något de för fram under den pågående bältesveckan. (Arkivbild)??Foto: Klara Börjeson

Bältesvecka. NTF vill öka användandet av bilbälte, något de för fram under den pågående bältesveckan. (Arkivbild)??Foto: Klara Börjeson

Foto:

LÄNET2016-03-14 13:42

Andelen som använder bältet i bilen är hög i Sverige. Enligt NTF Norrbottens senaste undersökning använde 90 procent av alla i framsätet bilbälte, men ungefär en tredjedel av de som dog i fjol i trafikolyckor saknade bälte – "flera av dem hade kanske överlevt om de använt bälte", skriver NTF, (nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande) i ett pressmeddelande.

Variationerna mellan kommunerna är stora och ligger mellan 72 och 98 procent.

Andelen bältesanvändare i baksätet är lägre, enligt Trafikverket sitter cirka 15 procent obältade. Tidigare mätningar visar att bland lastbils- och busschaufförer samt busspassagerare är andelen ännu lägre.

Lastbilar och bussar är stora och tunga och därmed ofta säkrare än bilar, men även tunga fordon drabbas av trafikolyckor. Skadorna på en busspassagerare som inte sitter bältad kan bli mycket allvarlig i en olycka, genom att man kastas runt i bussen.

– Ett korrekt använt bilbälte kan vara skillnaden mellan liv och död. Tänk på att en person i baksätet som inte använder bilbälte kan skada/döda de övriga i bilen. En vuxen person som väger 80 kilo kommer i en krock i 50 kilometer i timmen att väga 3 200 kilo i krockögonblicket, säger Maria Ögren, Projektledare, NTF Norrbotten.

Under innevarande vecka, 14 – 20 mars, pågår en av polisens insatsveckor med fokus på bälte, hjälm och skyddsanordning.

Checklista för bältesanvändning

Använd bältet. Även vid korta resor. De allra flesta olyckor sker i låg fart nära hemmet.

Axelbandet över bröstet. Det diagonala bandet ska sitta över bröstet, så nära halsen som möjligt. Detta säkrar rätt vinkel på bältet så att det sitter mot de skelettdelar som bäst kan klara den kraft som uppstår vid en kollision, det vill säga axel och bröstben. Om du har det över eller under axeln kan det knäcka revbenen som i sin tur skadar hjärta och lungor. Bältesjusteraren, som många bilar är utrustade med, hjälper till att höja och sänka bältet så det hamnar rätt i förhållande till din längd.

Höftbandet mot låren. Det nedre bandet ska sitta under höftkammarna ner mot låren, inte över magen. Om bältet sitter över magen kan det tränga in i buken och orsakar inre blödningar.

Sträck bältet en extra gång. Bältet ska dras åt när du har satt det på dig. Ju närmare kroppen, desto bättre skydd ger bältet. Om bältet inte är sträckt slår du i ratten innan det gör någon nytta.

Källa: NTF

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om