Nio av tio lämnar länet

Stockholmare är mest hemkära, gotlänningar mest flyttbenägna. Saco lanserar nu ett nytt verktyg som visar studenternas flyttströmmar tio år efter studiestarten. Syftet är att sätta fokus på högskolornas nationella uppdrag.

Nio av tio inflyttade studenter lämnar Norrbotten inom en tioårsperiod.

Nio av tio inflyttade studenter lämnar Norrbotten inom en tioårsperiod.

Foto: Okänd

LÄNET2015-11-11 11:01

– Efter studierna flyttar studenterna dit jobben finns. Högskolan ska därför ge utbildningar som är gångbara i hela landet för att undvika inlåsningseffekter på arbetsmarknaden, säger Håkan Regnér, ekonom på Saco.

Saco lanserar i dag ett nytt digitalt verktyg som sätter fokus på högskolornas uppdrag. De senaste decennierna har det skett en massiv expansion på högskoleområdet. Sverige har gått från ett fåtal universitet till dagens dryga 50 lärosäten.

Stärka utvecklingen

Syftet har bland annat varit att förstärka den regionala utvecklingen. I dag finns det minst ett lärosäte i varje län. Av dem som flyttat till ett mindre eller mellanstort lärosäte för att studera är det få som bor kvar i länet efter tio år. På Gotland har till exempel 95 procent av de inflyttade studenterna lämnat ön. För Norrbotten är siffran 91 procent.

Flyttar till jobben

Gotlänningar är även minst benägna att flytta hem igen efter att ha studerat på annan ort, visar Sacos siffror som kommer från den nya rapporten ”Val av högskoleort - Regionala mönster bland kvinnor och män.”

Bäst på att behålla de inflyttade studenterna är Stockholm, Västra Götaland och Skåne. Och det är inte förvånande, menar Håkan Regnér, ekonom på Saco.

– Efter studierna flyttar studenterna dit jobben finns och de finns allt som oftast i de expansiva storstadsregionerna. Att det finns en högskola i länet har en begränsad effekt på unga akademikers val av bostadsort, säger han.

0911–645 17

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om