Flickor och pojkar som föds i Norrbotten har sedan lång tid tillbaka haft en förväntad medellivslängd som är kortare än för genomsnittet i Sverige. För länets pojkar går kurvan nedåt medan gapet minskar för flickorna.
Männen lever kortast
För fem år sedan rapporterade SCB att en nyfödd flicka i Norrbotten förväntades leva 0,64 år kortare än rikssnittet och 0,89 år kortare för pojkar. I mars 2014, visar siffror från SCB att länets kvinnor har knappat in ordentligt på genomsnittliga kvinnan i riket medan männen i länet har halkat efter ytterligare. I dag förväntas de flickor som föds i Norrbotten leva nästan lika länge som genomsnittsflickan i Sverige (-0,36 år).
Gapet växer
Utvecklingen bland länets män har dock varit det motsatta. Även om medellivslängden ökat något också bland män har utvecklingen varit mindre positiv för rikets pojkar och skillnaderna har blivit större (-1,27 år). Prognosen för länets nyfödda pojkar visar att de har den lägsta förväntade medellivslängden i riket. De inomregionala skillnaderna är också stora, upp emot 5 år kan skilja mellan bästa och sämsta kommun. En nyfödd pojke i Haparanda eller Pajala förväntas leva 8 år kortare en pojke född i Danderyd.
Störst skillnad i Norrbotten
Norrbotten är det län med störst skillnad mellan könen i förväntad medellivslängd. Kvinnorna i Norrbotten förväntas leva 4,8 år längre jämfört med för fem år sedan.
Skulle männen i länet börja leva längre så skulle också den förväntade medellivslängden för pojkarna som föds i länet snabbt förändras eftersom att prognoserna till stor del baseras på hur dödligheten ser ut i dag. Att medellivslängden ökar på många håll har till stor del sin förklaring i att dödligheten i hjärt- och kärlsjukdomar minskat, via förändrade levnadsvanor, livsvillkor och medicinsk utveckling. Levnadsvanorna i Norrbotten har tidigare visat sig vara mer ohälsosamma i Norrbotten än i övriga Sverige.
Fotnot: Under 2013 var den förväntade medellivslängden för kvinnor 83,7 år och för män 80,1 år, enligt SCB.
0911-645 17