Landstingets politiker äldst

Nyligen presenterade SKL en rapport om vad som är utmärkande för lokalpolitiken. Rapporten visar att det är få unga som är förtroendevalda i landstinget.

Landstinget. Norrbottens läns landsting har svårt att engagera unga. (Arkivbild)

Landstinget. Norrbottens läns landsting har svårt att engagera unga. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

LÄNET2016-11-17 16:45

”I Norrbottens läns landsting finns det 161 förtroendevalda varav fem är heltidsengagerade, tre är deltidsengagerade och 153 är fritidspolitiker. Valdeltagandet på 83 procent är något högre än i landet som helhet.

Landstinget är något bättre på jämställdhet bland de förtroendevalda än länets kommuner. Däremot har landstingspolitiken svårt att engagera unga. Andelen utrikes födda är densamma som sin andel av befolkningen. Gifta är precis som i kommunerna överrepresenterade, men småbarnsföräldrarna är underrepresenterade bland landstingspolitikerna.”

Detta framgår av Sveriges kommuner och landsting, SKL:s rapport över vad som är utmärkande för den lokala politiken i Norrbotten.

– Intresset för landstingets frågor är stort, det syns om inte annat på det höga valdeltagandet. Men vi behöver bli bättre på att intressera unga för landstingspolitiken. Jag tror att fler kommer att vilja engagera sig när vi blir region eftersom vi då får ett större uppdrag – de regionala utvecklingsfrågorna kommer förhoppningsvis att locka fler unga, säger Maria Stenberg, landstingsstyrelsens ordförande.

Landstingspolitikerna är yrkesverksamma i flera olika sektorer. De flesta är anställda i den offentliga sektorn även om drygt var tredje arbetar i näringslivet. Landstingspolitikerna har olika utbildningslängd, men de med eftergymnasial utbildning är starkt överrepresenterade i förhållande till befolkningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om