Hela 34 procent av Norrbottens läns 18-åringar anger att krig är den samhällskris som de är mest rädda att drabbas av. Efter krig kommer terrorism (15 procent) trafikolycka (11 procent) epidemi (10 procent) brand (8 procent) tåg-, båt, eller flygolycka (7 procent) naturkatastrof (6 procent).
Ställer upp vid kris
Rädsla stoppar dock inte unga från att vilja hjälpa till om samhället skulle drabbas av en kris. Hela 73 procent av länets 18-åringar, och 70 procent av de svarande nationellt, uppger att de skulle vara beredda att ställa upp och arbeta ideellt om landet skulle drabba av en allvarlig händelse eller kris.
– I och med avskaffandet av värnplikten restes farhågor om att landets unga skulle tappa viljan att hjälpa till att skydda samhället vid allvarliga händelser. Men undersökningen visar glädjande nog att viljan att ställa upp och hjälpa utsatta människor vid en kris är fortsatt hög bland Sveriges 18-åringar. Det är fantastisk resurs som kommuner, myndigheter och organisationer måste bli bättre på att ta tillvara, säger Helena Lindberg, generaldirektör för MSB.
Genomförs årligen
Undersökningen, som har till syfte att ta reda på mer om 18-åringars inställning till och kunskap om frågor som rör säkerhet och beredskap i Sverige, genomförs årligen av MSB tillsammans med Försvarsmakten och Rekryteringsmyndigheten. Undersökningen är en del av MSB:s regeringsuppdrag som syftar till att öka kunskaper och förståelsen för Sveriges krisberedskap och försvar hos målgruppen.