Klart med nära mat

Nu är Norrbottens livsmedelsstrategi Nära mat klar. Målet är inställt på långsiktighet och hållbarhet.

Lokalproducerat. En livsmedelsstrategi har tagits fram där målet bland annat är att mer mat ska produceras i Norrbotten.

Lokalproducerat. En livsmedelsstrategi har tagits fram där målet bland annat är att mer mat ska produceras i Norrbotten.

Foto: Sofia Wellborg

LÄNET2016-09-16 09:46

– Styrkan är att vi redan i processen knutit till oss ett bra gäng av samarbetspartners som redan tagit på sig ansvar för att genomföra aktiviteter", säger Håkan Stenmark, projektledare.

På en kick off den 20 september presenteras resultatet av ett års gemensamt strategiarbete med det långsiktiga målet att få mer norrbottnisk mat på tallrikarna. De viktigaste utvecklingsområdena för att uppnå visionen är utpekade och konkreta förslag på åtgärder är framtagna och förankrade.

– Men den största styrkan är att vi redan börjat implementera en del av strategin. Våra partners i Norrbotten har redan tagit på sig ansvaret för vissa aktiviteter. På så sätt tror jag att vi får bättre effekt av strategiarbetet, säger Håkan Stenmark.

"Norrbotten har unika, och goda, förutsättningar för matproduktion. Men det tillverkas alldeles för lite mat i Norrbotten", skriver landstinget i ett pressmeddelande. Behovet av en hållbar matproduktion och en hållbar samhällsutveckling ledde till att en regional livsmedelsstrategi initierades av länsstyrelsen, landstinget, Norrbottens kommuner och LRF.

För landstingets del hade livsmedelsproduktionen i länet pekats ut som ett viktigt fokusområde av politiker i regionala beredningen. Norrbottens livsmedelsstrategi ska vara långsiktig. Tanken är att kunskap om hållbar mat måste byggas upp redan i grundskolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om