Tre av tio tjänstemän i Norrbottens län anser att jobbet kräver så mycket energi att det påverkar det övriga livet negativt. En av de tydligaste signalerna på stress är svårigheter att sova och var femte upplever detta. Det visar en ny rapport från Jusek, som menar att chefen har en nyckelroll för att minska jobbstressen.
– Chefer har både ett stort ansvar och stora möjligheter att minska den negativa stressen i arbetslivet. Fler chefer behöver få förutsättningar att arbeta systematiskt för att skapa hållbara arbetsplatser, som kan minska stressen bland medarbetarna och hos sig själva samt stärka organisationen, säger Magnus Hedberg, vd på Jusek.
En ny undersökning om stress från Jusek, där 2 000 tjänstemän/akademiker ingår, visar att skillnaderna mellan olika grupper och delar av landet är stora. Norrbotten tillhör en del av landet där stressen är relativt låg. Trots det upplever tre av tio negativ stress i sitt arbete. En lika stor andel känner att jobbet kräver så mycket energi att det påverkar det övriga livet negativt. Var femte uppger också att de har svårt att sova på grund av tankar på jobbet, något som är en av de tydligaste tidiga signalerna på arbetsrelaterad stress.
Även om resultaten för Norrbotten när det gäller de flesta frågor kopplat till stress ligger i linje med hur det ser ut totalt i landet finns resultat där länet hamnar lägre än riksgenomsnittet. En sådan fråga är om man har samtal med sin närmaste chef om arbetsbelastning, stress och balans i livet. I landet uppger 38 procent att de i hög utsträckning att det har sådana samtal och motsvarande siffra för Norrbotten är 31 procent.
– Även om resultaten för Norrbotten inte sticker ut behövs insatser för minska stressen på arbetsplatserna i länet. Resultaten i vår undersökning visar att cheferna har en viktig roll i detta. Många chefer måste därför få bättre förutsättningar för att kunna arbeta aktivt för att förebygga stress, säger Magnus Hedberg.