– Utan allmänhetens hjälp klarar vi det inte, säger Agneta Hansson jourhavande förundersökningsledare i Norrbotten.
Polisen utreder brotten bland annat genom att söka efter spår på brottsplatsen. Det kan handla om finger- och skoavtryck, eller dna-spår som kan skickas till Nationellt forensiskt centrum (NFC) för analys. Men fler och fler inbrottstjuvar blir alltmer professionella och lämnar färre spår efter sig.
– Det finns ett ganska väl utbyggt dna-register över tidigare dömda i Sverige. Men handskar har blivit mer regel än undantag, så det är sällan vi får bra fingeravtryck. Det är inte ovanligt att tjuven tar av sig skor, och kanske till och med stjäl nya, för att undvika att lämna skoavtryck. Det märks att det blir vanligare att brotten begås av människor som lever på det, säger Agneta Hansson.
Bostadsinbrott är allt vanligare under dagtid och då gärna mot veckoslut. Tidigare har bostadsinbrott alltid varit mer förekommen under den mörka perioden av året.
– Men tyvärr har det blivit en större spridning över året, så risken för bostadsinbrott finns året runt, dygnet runt. Det går inte att förutse när eller var det kommer ske, säger Agneta Hansson
Polisen jobbar på många håll med att öka närvaron i inbrottsdrabbade områden men kan inte vara överallt och är därför beroende av vittnen, eller grannar som är uppmärksamma på vad som händer i området.
– Vi uppmanar folk att hålla ögonen öppna och rapportera till oss om man iakttar något avvikande. Om man ser en främmande bil kan man höra sig för, fråga om man kan hjälpa till med något, avslutar Agneta Hansson.