Hur ofta är julen vit?

Hur ofta är julen vit? I Piteå är julen mer eller mindre snörik för det mesta. Även i år blir det troligen lite nysnö på den isiga snön som ligger kvar.

Julmys. Julstämning fås bäst med lite snö.

Julmys. Julstämning fås bäst med lite snö.

Foto: Leif R Jansson / TT

LÄNET2017-12-21 13:42

Statistik från SMHI visar att Piteå på julafton för det mesta har snö. 2007 fanns ingen däremot och inte heller 1998, men de andra åren från 1950 och framåt har bjudit på ett mer eller mindre vitt snötäcke.

Snödjupet mäts på flera orter i länet, i älvdalen görs mätningar i Piteå, Arjeplog, Koler och Vidsel.

I länet har de flesta jular varit mer eller mindre vita.

– Det kan komma lite snö på lördag, dan för dopparedagen. Ett litet snötäcke som täcker den gamla snön och någon minusgrad. Ni kan få en vit krispig jul, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog SMHI.

Senaste gången som julafton bjöd på snö från norr till söder var 2012. För södra Sverige minskar chanserna till en vit jul i takt med ett varmare klimat.

Vid en "genomsnittlig" jul kan hela Norrland utom den sydligaste kuststräckan tämligen säkert räkna med snö, enligt SMHI. Samma status gäller för norra Dalarna och nordligaste Värmland. Sannolikheten minskar sedan successivt ju längre söderut man kommer, undantaget sydsvenska höglandet.

– I söder har vintern inte riktigt etablerat sig vid den här tiden på säsongen. Kuststräckorna är också mer utsatta eftersom vattnet ofta inte hunnit bli tillräckligt nedkylt. Sedan måste man också tänka på att lokala faktorer som höjdskillnader och landskapets variationer påverkar snötillgången, säger Weine Josefsson, meteorolog på SMHI till Nyhetsbyrån Siren. ..

Ett fenomen som noterats i högre grad längre norrut är något som meteorologerna kallar för "nollgenomgångar", det vill säga när temperaturen växlar omkring nollstrecket under ett dygn. Det är ett tecken i tiden, säger Weine Josefsson, till Nyhetsbyrån Siren.

– Snabba temperaturväxlingar och kortare avsmältningsperioder kommer bli allt vanligare i norr. Men till skillnad från i södra Sverige finns det ju oftast så pass gott om snö att den inte hinner smälta undan helt, fortsätter han.

Bara under tre julaftnar – 2009, 2010 och 2012 – har det funnits ett mätbart snötäcke på samtliga 21 väderstationer. Julafton 2010, då Tidaholm mätte hela 88 centimeter och Bredåkra i Blekinge en halvmeter snö, sticker ut som exceptionellt snörik. I fjol däremot var det barmark i till exempel Kilafors utanför Bollnäs och bara två centimeter snö i Vännäs i Västerbotten.

– Vi kommer fortsatt kunna få ett par rejäla snöfall även i södra Sverige under vintrarna. I det långa loppet kommer dock vintersäsongerna bli allt kortare samtidigt som snögränsen kryper norrut, säger Weine Josefsson.

SNÖDJUP

Julafton Piteå

2006: 1 cm

2007: 0 cm

2008: 30 cm

2009: 63 cm

2010: 53 cm

2011: 20 cm

2012: 50 cm

2013: 12 cm

2014: 16 cm

2015: 11 cm

2016: 4 cm

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om