Andelen snusande kvinnor vid inskrivning i mödrahälsovården är 11 gånger högre i Norrland än i Blekinge, där bara 0,5 procent snusar.
– Snus är inget alternativ till rökning, även om riskerna med rökning är bättre dokumenterade, säger Olof Stephansson, forskare i Stockholm till nyhetsbyrån Siren. Siren har sammanställt socialstyrelsens senaste sammanställning som visar att 6,3 procent av kvinnorna i graviditetsvecka 8 till 12 röker eller snusar. I slutet av graviditeten har två procent slutat.
I länet är 3,8 procent snusare när de skrivs in vid mödrahälsovården medan 3,1 procent röker.
– De flesta kvinnor har slutat med tobak redan före inskrivningen i mödrahälsovården. Man skulle kunna bli ännu bättre på rökprevention för dem som inte har slutat, men nikotin är också starkt beroendeframkallande, säger Olof Stephansson.
Stockholms län har lägst andel rökande och snusande gravida vid inskrivning. Högst andel har Gotland med nära 10 procent.
Vid rökning under graviditeten ökar risken för att barnet dör, blir tillväxthämmat eller föds för tidigt, enligt Olof Stephansson.
– Studier har visat att om man slutar röka under graviditeten går riskerna ner till samma nivåer som om man inte rökte i början av graviditeten, säger han.
Sedan 1983 har andelen rökare minskat rejält då nästan en tredjedel av kvinnorna som skrevs in vid mödrahälsovården rökte.
– Vi har arbetat effektivt med att motivera kvinnor att sluta röka. Och vi är väldigt glada för den här utvecklingen, säger forskaren Olof Stephansson.