Många norrbottningar har erfarenhet och kunskaper inom området, utan att ha någon formell kompetens. Nu uppmanar Fjällsäkerhetsrådet dem att utbilda sig och bli examinerade fjälledare som målas ut som ett framtidsjobb.
- Många fjällvana norrbottningar har redan i dag all den kunskap som krävs för att bli examinerade fjälledare. Andra kan behöva komplettera sina kunskaper inom vissa områden eller gå hela utbildningen, säger Per-Olov Wikberg, samordnare på Fjällsäkerhetsrådet vid Naturvårdsverket.
Fjällsäkerhetsrådet har fastställt en utbildningsnorm för professionella guider - fjälledare - i svensk fjällvärld. Utbildningen tar normalt cirka 45 dagar och omfattar bland annat moment som första hjälpen, snö- och lavinkunskap, ledarskap, orientering och nödbivackering.
I dag finns det omkring 300 utbildade fjälledare i hela Sverige. Till turistnäringens vision inför år 2020 hör att svensk besöksnäring ska fördubblas på tio år och att antalet fjälldestinationer som lockar internationella turister ska öka rejält. Bedömningen är att behovet av kvalificerade fjälledare kommer att växa de kommande åren.
- Genom att etablera en tydlig branschstandard och kvalitetssäkra fjälledarnas kompetensnivå tar vi ett viktigt steg mot en mer professionell och säker fjällturism, säger Per-Olov Wikberg.