Bra strokevård i länet

Strokevården i länet är näst bäst i landet. Det visar en ny rapport.

Foto:

LÄNET2018-09-17 11:30

Norrbottningar som drabbas av stroke får akutbehandling med trombolys betydligt snabbare än rikssnittet. Det visar en ny rapport, som konstaterar att färre än hälften av landstingen når upp till Socialstyrelsens mål. Nu uppmanar Hjärt-Lungfonden till förbättringar så att alla strokedrabbade ska få samma möjlighet att överleva.

– När någon drabbas av en blodpropp i hjärnan är det viktigt att så snabbt som möjligt avlägsna proppen för att begränsa skadan på hjärnan. Trombolys är en fantastisk metod som kan rädda liv, men det är oroväckande att tiden till behandling varierar så kraftigt på olika håll i landet, säger Jan Nilsson, professor och ordförande för Hjärt-Lungfondens forskningsråd.

Varje år avlider 7 000 svenskar i stroke, och cirka 100 000 lever med sviterna av sjukdomen. Samtidigt har forskningsframsteg och förbättrad vård minskat dödligheten med 27 procent på ett decennium.Trombolys, en metod för att avlägsna blodproppar med läkemedel, har räddat många liv och bidragit till att fler strokedrabbade lever utan svår funktionsnedsättning.

En ny rapport från SKL, Hälso- och sjukvårdsrapporten 2018, visar dock att landets strokevård brister i jämlikhet. Socialstyrelsens mål är att mediantiden från sjukhusankomst till trombolys ska understiga 40 minuter. Rikssnittet är 39,5 minuter, men endast 10 av 21 landsting når målet. Dessutom är de regionala skillnaderna stora. I Norrbotten är tiden till trombolys 29 minuter, medan strokedrabbade i Kronoberg tvingas vänta i över en timme.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!