Miljöhälsorapport Norr 2013 – barns hälsa och miljö i Norrland (MHRnorr) är en sammanfattande rapport av resultaten från de fyra norra Norrlandslänen Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland, i rapporten benämnt som ”Norrland”.
Rapporten tar upp ämnen som dricksvatten, allergier och astma, bullerexponering, fiskkonsumtion, inomhusmiljöer och allmänt hälsotillstånd. I de flesta kategorierna skiljer sig inte barnen i norr från de i söder men det finns skillnader. Då det gäller dricksvatten får cirka 27 000 (16 %) av barnen i Norrland bor i bostäder som får sitt dricksvatten direkt från egen brunn.
Problem med arsenik
Tidigare mätningar i Norrland har visat att det kan finnas problem med högre nivåer av arsenik och radon i enskilda brunnar. Samtidigt är det en lägre andel i Norrland jämfört med i övriga Sverige, samt en lägre andel i Norrlands inland jämfört med vid Norrlandskusten, som låtit analysera sitt brunnsvatten.
Fisk är en viktig basföda med många näringsämnen som till exempel omega 3-fetter, D-vitamin, jod och selen. Men fisk kan också innehålla olika miljöföroreningar såsom metylkvicksilver och persistenta organiska miljöföroreningar som till exempel PCB och dioxin.
För låg fiskkonsumtion
Resultaten visar på att barnen i Norrland generellt sett äter för lite fisk. Detta gäller även barn i andra delar av landet. Fiskintaget är generellt något lägre bland barn i Norrland jämfört med i hela landet, men skillnaderna är små.
Sett ur ett allmänt hälsotillstånd hos barn i Norrbotten, speglar på flera sätt hälsan hos hela rikets barn. Också i Norrland skattar en betydande majoritet av föräldrarna sitt barns hälsotillstånd som gott eller mycket gott.
Dåligt skydd mot solen
Det har diskuterats om astma och allergiska sjukdomar skulle vara vanligare i Norrland jämfört med övriga Sverige. Nyare studier tyder på att det inte finns några skillnader eller att skillnaderna är små.
Resultat från barnenkäten visar att barn i Norrland troligen skyddas i för liten utsträckning mot solens negativa effekter vid stark sol.
Miljöhälsorapport Norr 2013 är resultatet av ett samarbete mellan Klinisk miljömedicin norr vid Arbets- och beteendemedicinskt centrum, Norrlands universitetssjukhus, Yrkes- och miljömedicin vid Umeå universitet samt Länsstyrelserna i Jämtland, Västerbotten och Norrbotten.