Kunskap om länet ska ge bättre självkänsla

Hur mycket kan du om länet du lever i? Nu lanseras plattformen Norrbotten för alla i syfte att förbättra eventuella kunskapsbrister.

" I materialet finns det mycket substans för att förbättra den norrbottniska självkänslan. Vi behöver få en helt annan självbild och ta för oss" säger regionrådet Nils-Olov Lindfors (C).

" I materialet finns det mycket substans för att förbättra den norrbottniska självkänslan. Vi behöver få en helt annan självbild och ta för oss" säger regionrådet Nils-Olov Lindfors (C).

Foto: Anders Alm

Norrbotten2019-10-18 13:56

Plattformen Norrbotten för alla kan användas som ett quiz för din smartphone eller som ett underlag för en studiecirkel. Materialet vänder sig till norrbottningar över 18 år, gymnasieelever och folkhögskoleelever. Vem som helst kan gå in på norrbottenforalla.se och börja testa sina kunskaper. Men i klassrum och på studiecirklar kan man använda plattformen för fördjupning och diskussion tillsammans med andra.
 

– I materialet finns det mycket substans för att förbättra den norrbottniska självkänslan. Vi behöver få en helt annan självbild och ta för oss, säger regionrådet Nils-Olov Lindfors (C).
Ett långsiktigt mål med Norrbotten för alla är att främja demokratin genom att öka engagemanget i samhällsfrågorna. Norrbotten för alla är ett samarbete mellan Norrbottens Bildningsförbund och Region Norrbotten.

– Vi har sju folkhögskolor, och aktiva studieförbund i alla kommuner i Norrbotten, så det är en enorm tillgång och resurs. Alla är beredda att börja jobba med Norrbotten för alla.
– Vi vill skapa ett intresse för politik och vad politiken gör. Då behöver man också känna till demografi, skatteunderlag och hur allt hänger ihop. Det finns behov av att mötas människor emellan och prata om de här sakerna, säger Eva Jonsson, strateg på Region Norrbotten.

En som hunnit testa materialet i en studiecirkel är Magnus Snällfot, 19 år. När han tog del av Norrbotten för alla gick han i gymnasiet.
– Det var kul att få lära sig mycket nytt och inse att man inte vet så mycket om Norrbotten. Det är en bra plats och när jag går ut i världen vill jag representera Norrbotten på ett bra sätt. Det finns fördomar om att vi lever på bidrag här, när det i själva verket är så att vi försörjer hela landet med våra naturtillgångar. I skolan borde man få lära sig mycket mer om Norrbotten.

En som redan prövat på att hålla i studiecirkeln för ABF och Vuxenskolans räkning är Lena Edselius. Hon var handledare för en studiecirkel i Kalix.
– Det var en del som var äldre med olika erfarenheter, så det kom igång intressanta samtal. Folk ville inte gå hem. Det finns så mycket kunskap som det är viktigt att ta tillvara, säger hon.
Och Region Norrbotten avser att ta tillvara på de kunskaper och idéer som deltagarna har. Målsättningen är att bjuda in deltagarna i studiecirklarna till den årliga konferensen om den regionala utvecklingsstrategin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!