Tillsammans med kollegan Louise Berglund har han varit redaktör för antologin "Politik och passion – Svenska kungliga äktenskap under 600 år" som publiceras lagom till prins Carl Philips och Sofia Hellqvists bröllop.
I boken skriver sju forskare om kungliga äktenskap och hur deras betydelse förändrats. En uppenbar förändring är att kungliga bröllop inte längre används för att skapa maktallianser. Förr fick kungabarn vackert acceptera att de giftes bort med andra kungabarn. Med rätt giftermål kunde riket besegla fred eller få vänner inför stundande krig.
Av kärlek
I dag kan kungabarn gifta sig med den de vill. Partnern väljs av kärlek, en lyx forna tiders prinsar och prinsessor bara kunde drömma om.
– Kungahuset måste följa med sin tid för att vara legitimt och i dag har vi ett kärleksideal som är helt omöjligt att förbigå, säger Louise Berglund.
Samtidigt finns det fortfarande höga krav på att kungliga äktenskap ska fungera som ideal för befolkningen. Det ställer höga krav på ett ungt par som prins Carl Philip och Sofia Hellqvist.
– För att leva upp till förväntningarna måste bilden vara att de är lite bättre än andra; de behöver vara snyggare, bättre klädda och utstråla mer lycka än andra, säger Henric Bagerius.
Tillräckligt förfinade
Kungliga bröllop, och äktenskap, har i alla tider varit viktiga för att skapa stabilitet, harmoni och normer. Enligt Bagerius och Berglund uppstår oro när kungliga makar inte lever upp till idealet om en god man eller en god hustru.
De båda forskarna är överens om att det svenska kungahuset har varit bra på att hänga med, på att vara "lagom" upphöjt. Kungabarnens partner är, trots bristen på blåblodighet, tillräckligt förfinade för att hovet inte ska tappa sin glans, anser Bagerius och Berglund. Och någon gräns för hur utspätt det blåa blodet kan bli innan kungahuset förlorar sin legitimitet ser de inte.
"Snygg och trevlig"
– Nej, monarki är något som skapas. Förr skedde det genom att vissa släkter ansågs kungliga. Nu handlar det mer om att bete sig kungligt. De som gifter in sig i kungliga familjer gör om sig. De skalar av en del av sitt gamla beteende och sätter på sig ett annat och skapar därmed en kunglig framtoning, säger Louise Berglund.
Henric Bagerius pekar på hur Daniel Westling förvandlades till prins Daniel, en slätkammad man med moderiktiga glasögon. Sofia Hellqvists utseende och framtoning har ofta uppmärksammats sedan hennes förhållande med prinsen blev känt.
– Man ska inte underskatta utseendets betydelse. Snygg och trevlig har funkat i alla tider, säger Bagerius. (TT)